Вход | Регистрация
Русе 21°C

Автоматизирана система за хемокултурална диагностика

Тя ще се използва в Микробиологичната лаборатория на болницата

Автоматизирана система за хемокултурална диагностика
МБАЛ - Русе

МБАЛ-Русе АД закупи автоматизирана система за хемокултурална диагностика, похвалиха се от здравното заведение.

Тя ще се използва в Микробиологичната лаборатория на болницата. Апаратурата вече е въведена в експлоатация и са извършени първите микробиологични изследвания за диагностициране на инфекциозни агенти в кръвта. С новата придобивка се намалява с три пъти времето за получаване на резултатите от изследването - от 14 на 5 дни.

ВасТ/ALERT 3 D-60 е напълно автоматизирана система с максимален капацитет  60 микробиологични изследвания. С автоматизираната система се гарантира качество и бързина на микробиологичната диагностика, тъй като не се налага термостатиране след получаване на хемокултурите.

При сигнал за положителна хемокултура от страна на апарата, микроорганизмите могат да бъдат идентифицирани и да им бъде определена антибиотичната чувствителност веднага с автoматизираната система "VITEK 2 Compact", с която работи Микробиологичната лаборатория на болницата. Този метод намалява времето за диагностика с повече от 48 часа.

Хранителните среди са многокомпонентни с активен въглен, който абсорбира антибиотиците и са с възможности за ефективно използване поради неналагащата се необходимост от посявки на всички хемокултури, а само при положителни такива и при наличие на растеж. Същите могат да бъдат използвани и за култивиране на микроорганизми от други първично стерилни телесни течности като  ликвор, перитонеална течност, асцитна течност, ранев аспират, жлъчка и др.

Бутилките за всички хранителни среди, които се използват с автоматизираната система ВасТ/ALERT 3 D-60 са пластмасови и това е изключително важно за осигуряване безопасността на работа на персонала и опазване на околната среда в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO 14001:2004  по който МБАЛ Русе АД е сертифицирана. Същите се третират като опасен отпадък и се обезвреждат в болничния автоклав.

Автоматизираната хемокултурална диагностика  ще подобри диагностично-лечебната дейност в болницата и най-вече на интензивните отделения, Трето отделение по вътрешни болести, гастроентерология и клинична хематология, Четвърто отделение по вътрешни болести, кардиология и ревматология, отделение "Неонатология”, отделение "Педиатрия” и отделение "Гинекология”.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар