Вход | Регистрация

Русе 21°C

Онкоцентърът се сдоби с нов линеен ускорител

Онкоцентърът се сдоби с нов линеен ускорител
Facebook

В Комплексния онкологичен център в Русе днес пристигна мултимодален дигитален линеен ускорител, съобщи управителят на центърa д-р Камен Кожухаров.

Ускорителят е закупен по проект на обща стойност от близо 6,8 млн. лева, финансиран по ОП "Регионално развитие". Стойността на апаратурата е около 4 млн. лв., общото й тегло е близо 8 тона. Монтажът на съоръжението ще бъде извършен от български и английски специалисти, като първият етап се предвижда да завърши до края на следващата седмица. В края на месеца пък ще започне обучението на специалистите, които ще работят с него.

По думите на д-р Кожухаров първият пациент ще бъде подложен на лъчелечение с тази апаратура през март догодина, като с ускорителя ще могат да бъдат лекувани близо два пъти повече болни - около 1000 души годишно.

Кожухаров обясни, че се очаква да пристигне и многосрезов компютърен томограф. Той също е закупен по проекта, в чиято сума се включва и подобряване на условията на стационара, като до момента около 70 процента от строително монтажните дейности са приключили. Около 17 000 са пациентите, които се водят на отчет в Комплексния онкологичен център-Русе. От тях 14 700 са със злокачествени заболявания, каза д-р Кожухаров и допълни, че най-често мъжете страдат от рак на белия дроб, а жените - от рак на гърдата.



<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар