Вход | Регистрация
Русе 21°C

Посветиха празник на липата

Двудневният форум се провежда в Русе

Посветиха празник на липата
Снимка: Община Русе

Празници всякакви у нас. Хубаво е, когато новите станат традиция.

Един такъв е празникът на липата в Русе.

Двудневният форум бе открит днес от кметът на Общината Пламен Стоилов в Лесопарка "Липник". Негови организатори са НЧ "Пробуда-1901" и кметство с. Николово. Партньори са сдружение "Мултиакт", "Младежки глас", Областен браншови пчеларски съюз – Русе (ОБПС-Русе) и Сдружение "Вело-Русе". Проектът се реализира за първи път и е с финансовата подкрепа на местната администрация чрез Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.

Събитието се случва с подкрепата на фондация "Русе - град на свободния дух".

Целта на празника е да популяризира възможностите на Лесопарк "Липник" като най-големия липов масив на Балканите. Също и посетителите да се запознаят с полезните качества на липовия цвят и продуктите, които могат да бъдат произведени от него.

Събитието започна с българска чаена церемония. Пчелари от местното дружество "Пчела" и от Областното пчеларско дружество пък представиха своя продукция - липов мед. Най-доброто от производството си през годината изложиха и четири фирми за вино.

В Лесопарка е изградена и своеобразна алея на здравето и красотата, където на специални щандове, фирми предлагат на посетителите натурални продукти за козметиката и здравето.

За доброто настроение на най-малките бяха предвидени детски работилници и анимации, където те научиха за свещенолеенето и грънчарството.

Вечерта е предвиден концерт и нощна дискотека с DJ Станчо.

Във втория ден от събитието утре, неделя, 15 юни на Текето ще бъде посрещнат велопоход, организиран от  Сдружение "Вело-Русе".

Любителите на колоезденето ще тръгнат от Пантеона на възрожденците в 10.00 часа и ще се придвижат до Лесопарк "Липник". Във велошествието могат да се включат всички, без значение от възрастта, обясни Ростислав Кандиларов, координатор в Сдружение "Вело-Русе". Игрите за деца продължават и през втория ден от празника. Ще се проведе и блиц фотоконкурс "Липник", по време на който любители фотографи ще могат да покажат снимки на Лесопарк "Липник" преди провеждането на събитието и по време  на него.

Най-добрите ще бъдат отличени.

1308846

1308845

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар