Вход | Регистрация
Русе 21°C

1600 танцьори в два фолклорни фестивала

Ще бъдат избрани „най-красив болярин“ и „Най-красива болярка“

1600 танцьори в два фолклорни фестивала
Снимка: Север.бг

900 танцьора от 45 танцови клуба от цялата страна ще участват в четвъртото издание на националния фестивал за любителски народни танци "Болярско надиграване - Велико Търново 2014", а във втория фестивал - "Нашите малки големи танцьори", ще танцуват около 700 деца.

Местните танцови формации са "Вал денс – Победа" и "Търновска царица". Това съобщиха организаторите и ръководители на формациите Татяна Вълева и Георги Радев. Основна подкрепа в организирането и провеждането на националните фолклорни форуми е Община Велико Търново.

1260636

Най-отдалечените градове на страната, от които ще дойдат за участие танцьори са Гоце Делчев и Благоевград. Седем са софийските клубове, доста са и представителите на морския регион.

За първи път тази година ще бъдат избрани "Най-красив болярин" и "Най-красива болярка", които ще бъдат короновани с ръчно изработени специално за повода корони, анонсираха организаторите.

Относно регламента на конкурса, те заявиха, че са се постарали тази година да ги затруднят, за да им дадат стимул.

"Промяната е, че във втория етап на конкурса ще има камерно надиграване между танцовите състави. То ще бъде по желание, но всички ще изпълняват характерното за северняшкия регион хоро "Елено моме". Това е поклон към паметта на основателя на конкурса Валери Вълев.", поясни Георги Радев.

Както винаги ще има и награди за най-добрите. Тази година общият награден фонд е 1200 лв. Те ще бъдат разпределени между класираните от първо до четвърто място в първата част от надиграването, което включва блок програма с представяне на автентично хоро от етнографската област на групата и хореографско решение върху едно хорo.

Конкурсът ще започне в 09:00 ч. на 26 април /събота/ в Двореца на културата и спорта, с традиционното ритуално откриване от домакините.

1260639

Второто голямо фолклорно събитие, което започва в същия час, но на следващия ден – 27 април /неделя/, е отново Двореца на културата и спорта в старата столица и събира децата, които носят българската народна музика и танци в сърцата си. 

Във Втория национален танцов конкурс за детско-юношески фолклорни ансамбли и танцови състави "Нашите малки, големи танцьори" заявка за участие са дали 20 състава, отново от цялата страна.

Децата ще се представят в три възрастови групи: до 11 г., до 16 г. и над 16 г. Най-малките участници, които ще покажат как "газят земята" са деца на възраст между 4 и 6 г. от Школа по танци – Пловдив, казаха организаторите.

"Тази година дисциплината по отношение на журирането ще е по-строга, за да няма недоволни. А журито е неподкупно", категорични бяха Татяна Вълева и Георги Радев.

В неговия състав влизат: председател – Никола Колев, хореограф; Благовеста Калчева, асистент в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Румян Занев, главен худ, ръководител на капанския ансамбъл.

Входът и за двата фестивала е свободен.

Събитията, на които Север.бг е медиен партньор, са в подкрепата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар