Вход | Регистрация

Русе 21°C

Почит към Тонка Обретенова в Деня на будителите

Почит към Тонка Обретенова в Деня на будителите
Снимка: Община Русе

Тържествена церемония и петминутна заря-проверка се проведоха вчера в Русе в чест на именитата българка Тонка Обретенова по повод 200 години от ождението й и Деня на народните будители.

Официални гости бяха заместник министър-председателят на Република България и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, народните представители Пламен Нунев, Петър Даскалов, Светлана Ангелова и доц.д-р Любомир Владимиров, консулът на Руската федерация в Русе Василий Колясев, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, зам.-кметът на Гюргево Александру Владу, представители на християнските деноминации и целият кметски екип.

Кметът на Русе г-н Стоилов припомни за приноса на българката в революционното движение на България, а г-н Цветанов повтори думите та Баба Тонка "Още четири сина да бях имала, нямаше да ми стане жал, ако видех и тях, че са под байряка”.

С изложба, посветена на Тонка Обретенова, Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Държавен архив – Русе също отбелязаха Деня на народните будители.  

Експозицията бе открита вчера от директорите на двете институции - Теодора Евтимова и Йордан Борисов. Поздравителни адреси от името на Кмета на Русе г-н Пламен Стоилов до организаторите на изложбата поднесе г-жа Ирена Петрова – директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" при Община Русе. 

"Русенци и гостите на града ще имат възможност, благодарение на Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Държавен архив – Русе, да видят тази уникална експозиция за живота и делото на великата българка. Баба Тонка остава завинаги безсмъртен пример за поколенията, олицетворение на Майка България!", се казва в поздравителните адреси.

В изложбата са показани последните научни изследвания, посветени на историята на знаменитата русенска фамилия, чиито представители са свързали живота си със съдбата на своя град и своя народ. Представени са материали от фонда на архива, които слагат край на спора за родното място на Баба Тонка и потвърждават написаното от сина й Никола, че майка му е родена в Русе.

Акцент в изложбата са снимки на нейните потомци и материали за живота и дейността им. За първи път са експонирани непубликувани търговски тефтери на Тихо Обретенов, интелигентен и образован търговец, останал незаслужено в сянката на своята съпруга и подвига на децата си.

Русенската библиотека показва от своите фондове снимки и възпоменателни листи, книги и публикации от периодични издания за живота и дейността на Баба Тонка. 

Представени са изследвания за живота и дейността на знаменитата българка и нейното семейство от русенските автори Жечка Сиромахова, Гатя Симеонова, Веселина Антонова, Теодора Бакърджиева и др.

Интерес представляват художествените произведения, посветени на Баба Тонка, между които са: издадената през 1890 г. повест "На разсъмване” на Зигмунд Милковски; поемата на словенския писател Антон Ашкерц, озаглавена "Майка Тонка Обретенова"; публикувани в периодичния печат стихотворения, разкази и новели от Змей Горянин, Здравка Крумова, Мила Доротеева, Иван Бориславов и други български автори.

При откриването на изложбата бяха представени материали и на мултимедийна презентация, подготвена от отдел "Краезнание" на библиотеката.

Експозицията, която може да се види до 26 ноември във фоайето на Русенската библиотека, е едно напомняне за измеренията на съвременния патриотизъм на българина и отношението му към историческата памет.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg


 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар