Вход | Регистрация

Русе 21°C

Учени тръгват по следите на героичното ни време

По проект ще бъдат издадени книги и карта за паметните места от националноосвободителните борби

Учени тръгват по следите на героичното ни време
Снимка: РИМ - Русе

Проект "Следите на героичното време: места на памет, свързани с националноосвободителните борби (1867-1878)" ще разработва екип от РИМ-Русе и Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей– БАН.

Той има за цел да анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби (1867-1878), проследявайки етапите и начините на тяхното конструиране като "национални светини”, и като изследва ролята им в поддържането на поредица от ритуални практики на честване и възпоменаване.

Подробно ще бъдат описани местата на памет от националното "героично време” и представяни символните и културни пространства, свързани с героите от националния пантеон.

Като краен резултат ще бъдат издадени две книги. Първата ("Граждански церемониали и ритуали”) ще изследва развитието и функциите на обществените ритуали в България.

Втората книга ("Места на памет за националноосвободителното движение”) ще излъчи натрупаните в резултат от проучванията сведения за възникването и функционирането на местата на памет, свързани с националноосвободителните борби, както и за извършваните във връзка с тях символични действия. Тя ще играе ролята на справочник на паметта за българските национални герои.

В рамките на проекта ще се изготви и туристическа карта "Паметни места от националноосвободителните борби”, която ще представи проектните резултати на широка аудитория.

Проектът "Следите на героичното време" е подкрепен от Фонд "Научни изследвания" към Министерство на образованието и науката и е с продължителност две години. Обхватът му е територията на цялата страна. Ръководител на проекта е доц. д-р Николай ВУКОВ от ИЕФЕМ – БАН.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар