Вход | Регистрация
Русе 21°C

Честит празник на всички четящи!

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в над 100 държави в цял свят с най-различни събития и четения

Честит празник на всички четящи!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО и се чества от цял свят от 1995 година. Отбелязването на датата е с цел насърчаване четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература и не е избрана случайно. На този ден през 1616 г. са починали световноизвестните автори Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.

Днес над 100 страни по света отбелязват Международния ден на книгата, но най в началото е била само една. Идеята за такъв празник се заражда още през 1923г. в Каталуня, Испания, където хората организират фестивал на книгата в чест на любимия им Сервантес.

Библиотеки, книжарници и читалища в цялата страна организират редица мероприятия по този повод.

В книжарница "Хеликон" във Велико Търново за запланувани редица прояви:

11:30 – 12:30 Откриване на празника - "В света на Шекспир и в диска на Тери Пратчет". Специални гости ще са ученици от Американски колеж ”Аркус"

12:40 – 13:40 Класика, класика и пак класика /четене на откъси от класически автори български и чуждестранни /

13:40 – 14:00 Час на поезията

14:00 – 15:00 Час на хумора и сатирата

16:00 – 17:00 Четене на чужди езици

17:00 – 17:30 Критично за книгите

18:00 – 19:30 Представяне на книгата на Ангел Ганцаров "90 години ФК Етър"

Иванка Мигилска ще представи пред великотърновските читатели новия си роман "Внезапни улици" с новият пърформанс на Runabout project. Откъси от романа ще бъдат прочетени и изсвирени на пишеща машина от Иванка Могилска и Албена Баева. Представянето е тази вечер от 18.30 часа в клуб "Таралеж".

За инициативите по повода в останалата част на света може да се информирате по-подробно от сайта на Деня на книгата и авторското право към ЮНЕСКО.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар