Вход | Регистрация
Русе 21°C

35 вида риби ще плуват в първия гигантски аквариум

Той ще бъде част от първия екомузей в Русе

35 вида риби ще плуват в първия гигантски аквариум
Снимка: iNews

Най-големият аквариум в България ще отвори врати в Русе.

Очаква се новата придобивка да е готова за първия учебен ден - 15 септември.

Гигантският воден басейн ще бъде част от първия екомузей в града. Той ще съдържа 60 хил. литра вода, в които ще плуват над 35 вида риби.

Целият проект е финансиран от Брюксел и включва още обновяване на самия Исторически музей в Русе и Лапидариума, и възлиза на общо около 4 млн. лева.

В една от залите на музея ще бъде представена по достъпен начин връзката между човека и природата, което е и идеята на целия музей. В експозиция под името "С бабуш по Дунав - приятели и врагове на рибаря" ще бъде показано как си съжителстват рибарите по река Дунав и животните около тях.

За любителите на животинския свят ще бъдат изложени кости на бозайници отпреди 6000 години - мастодонти, мамути и др.

Околността се слави и с много други природни забележителности, като пещерата Орлова чука и именно по неин модел в друга зала на музея може да се види макет на пещера, в който да се разгледат и над 10 000 вида прилепи. За да бъде автентично преживяването, аудиоефекти ще пресъздават покапването на вода по стените на пещерата.

За по-реален досег с фауната ще има и специална зала, в която ще могат да се гледат научнопо-пулярни филми. За по-малките музеят ще предлага различни видео игри с научна тематика.

Входната такса за екомузея ще бъде 4 лева, а на по-малките ще струва само левче.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Новинар
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар