Вход | Регистрация
Русе 21°C

В Мартен са готови за Сирни Заговезни

Огньове и кукери ще гонят злите сили на празника

В Мартен са готови за Сирни Заговезни
Снимка: Булфото

Национален събор на българските традиции за Сирни Заговезни "Пречистващият огън" подготвят в Мартен на 17 март. В богатата програма ще участват Артистичен състав от жонгльори и огнехвъргачи от цялата страна, нестни и гостуващи музикални и певчески състави.

Програмата ще започне в 14:00 ч. на поляната до Детската градина /непосредствено около построената огнена клада/ с представяне на ателиетата - стрелба с лък, въртене на огън /пой и стаф/, перкусии, кукерски кукли.

От 15:30 ч. започва културно-музикалната програма с изпълнения на песни и хора от местни и гостуващи състави.

Вечерната програма е с начало 18:30 ч. Огънят ще бъде запален ритуално, с горяща стрела, под звуците на гайди и тъпани. С кукерси танци ритуално ще бъдат изгонени и зимата, болестите, злите сили, бълхите. Ще се изпълни и танц за засяване на нивите и плодородие. отново ще се развихри огнено шоу, а надсвирване ще продължи, докато има хора и силите позволяват.

Инициативата се осъществява по проект, чиято цел е българските народни обичаи и традиции за Сирни Заговезни да се възродят, съхранят и популяризират сред младите хора. Сред целите са и повишаване чувствителността на хората, относно проблема със замърсяването на въздуха от горящи гуми по време на празника.

Идеята е по този начин да се създаде благоприятна почва за развитието на туризма в град Мартен, както и да се инициира творчество у хората по време на празника и въвеждането на иновации в провеждането на българските народни празници.




Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар