Вход | Регистрация

Русе 21°C

Минавайте свободно, митницата я охраняват ученици!

Те бяха гости на инспекторите от Дунав мост в Дните на отворените врати

Минавайте свободно, митницата я охраняват ученици!
Митница Русе

Как се става митничар и какво трябва да се направи, за да отговорят на изискванията за длъжността? Това най-често питаха учениците XI "г” клас на Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети” по време на деня на отворените врати в Митница Русе.

След всичко видяно от делника на инспекторите на граничния пункт, повечето от гимназистите бяха абсолютно убедени, че професията "митничар” е изключително интересна и биха искали да я работят. Възпитаниците на специализираната паралелка "Митническа и данъчна администрация” за първи път имаха възможност да присъстват "на живо” на извършването на щателна митническа проверка на излизащ от страната лек автомобил в халето на Граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост.

Гимназистите наблюдаваха с интерес как след опразване от багаж и пътници, автомобилът се проверява за наличие на укрити предмети във фабрични кухини или за направени допълнителни тайници. Видяха и как работи мобилният митнически рентген; как се разчита изображението от рентгеновите системи; как се прави проверка на багажи и преносими вещи със скенера в митническото хале.

Любопитство предизвика и появата на двамата помощници в борбата с наркотрафика и контрабандата на акцизни стоки – митническите кучета Рон и Роко. Под контрола на техните водачи четириногите митничари претърсиха помещението за наркотици и тютюневи изделия и с безпогрешния си нюх изровиха скритите "наркотик” и "тютюн”.

Младежите научиха още как полевите наркотестове и тестовете за разкриване на маркирано гориво помагат в работата на мобилните митнически екипи. Високотехнологичната апаратура в акредитираната митническа лаборатория към Регионалния учебен център в Русе повдигна завесата пред някои от тайните "оръжия” на химиците при разкриване и доказване на престъпления.

Дните на отворени врати в Митница Русе във връзка с отбелязването на 135 години от създаването на Българските митници.

1298987

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар