Вход | Регистрация
Русе 21°C

Нестандартно! Русенци "плетат" Дунав

Нестандартно! Русенци "плетат" Дунав
Снимка: Ruse News

"Европейски" килим-черга плетат усилено 250 русенци, членове на "Съюза на пенсионерите-2004". Мащабното произведение на приложното изкуство е част от проекта "Желаният Дунав", чиято цел е да свърже символично хората по поречието на реката и да се демонстрира солидарността между дунавските страни.

Амбицията на майсторки и техни последователи в плетенето в 98 пенсионерски кйлуба в Русенска област е вълнената лента, изплетена на една кука, да е с дължината на Дунав – 2857 км. Срокът, в който това трябва да се случи, не е много голям – на 13 юли тази година килимът-черга ще бъде представен на международния Дунавски фестивал в германския град Улм, на площада пред катедралата.

Плетената лента се изработва с размери 50/50 см. Ограничения за вида на плетката, преждата и броя на изплетените части няма. След представянето на килима-река Дунав в Германия, ще бъде разделен на няколко по-малки части, които ще се използват в социалната сфера.

Мъм момента има готови повече от 150 метра, които бяха представени по време на Фестивала на гъбата в село Красен в късния петъчен следобед.

<< Sever.bg във Facebook >>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар