Вход | Регистрация
Русе 21°C

Номинираха русенец за Нобелова награда

Номинираха русенец за Нобелова награда

Професро Самуил Рефетов е номиниран за нобелов лауреат в областта на медицината. Ученият има шанс да стане втория русенец, спечелил най-престижната награда за постижения в областта на науката, благодарение на открита болест, която е кръстена на него.

Проф. Рефетов е роден в Русе през 1937 година и е известен в научните среди с приноса си в лечението на щитовидната жлеза. Той от години работи в Чикагския университет и е откривател на Рефетовия синдром - мутация на рецептора на щитовидния хормон.

До откритието стига през 1989 година, след като благодарение на напредъка на генетиката успява да постави точна диагноза на своя пациентка. Автор е на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета на Каляри, Италия и на Свободния университет в Брюксел.

През 2012 г. получава награда за цялостен принос "Фред Конрад Кох" на Американската ендокринна асоциация.

Професор Самуил Рефетов е роден в Русе през 1937 г. През 1949 г. семейството му емигрира в Белгия, откъдето 5 години по-късно заминава за Канада. Висшето си образование завършва в Монреал.

През 1969 г. започва работа в Чикагския университет, където и в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. У нас се завръща след близо 50-годишно отсъствие през 1998



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар