Вход | Регистрация
Русе 21°C

Правят психо-социален портрет на русенския бездомник

Вече втори месец служители на БЧК посещават бездомниците в града, носят им храна и разговарят с тях

Правят психо-социален портрет на русенския бездомник
Снимка: inews.bg

Психо-социален портрет на русенския бездомник изготвя БЧК в Русе, съобщи директорът на Областния съвет на организацията д-р Руденко Йорданов. 

От декември месец на миналата година от организацията посещават бездомниците в града и им доставят храна. Разговорите с тях и събраната информация ще послужи за аналитичен подход при работата с тези хора, обяснява д-р Йорданов. 

При обходите доброволците на БЧК са се натъкнали на млади и здрави младежи, които искали единствено да им се намери работа. Имало и други, които са се маргинализирали на ниво биологически потребности - да са на топло, да има нещо да ядат и да придремват през целия ден.

Общият брой на бездомниците в града е около стотина. Сред тях има строители, автомонтьори, дори един твърдял, че е бивш полицай. Най-много са тези между 40 и 60 години.

Големият проблем на бездомните е хигиената, каза още Йорданов. Сформирани са две комисии, в които влизат представители на БЧК, неправителствената организация "Каритас", регионалната дирекция "Социално подпомагане" и общински служби, които ще създадат временен зимен нощен подслон за бездомници, който ще може да приюти 20-30 човека. Те са се ангажирали да бъдат ремонтирани помещенията в бившия техникум по ЖП траснпорт в града - физкултурен салон и учебни стаи, в които има ВиК и ел. инсталация.

Половината от бездомниците са без лични документи. Той информира още, че има идея да се създаде Приют за бездомни. За целта трябва да се направи реновация на бившето училище "Стефан Караджа". Там ще помогне "Каритас", които със средства от организацията обмислят да направят ремонт. Приютът за бездомни ще може да побира от 30 до 50 човека. В него ще работят специалисти.

 

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар