Вход | Регистрация
Русе 21°C

Министър Павлова: Предстои проектиране на магистрала Русе – Велико Търново

Министърът на регионалното развитие и благоустройството разясни за безплатното саниране в Русе

Министър Павлова: Предстои проектиране на магистрала Русе – Велико Търново
Снимка: Община Русе

Над 400 русенци се събраха в Пленарна зала на Общината за информационната среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вчера. В присъствието на кмета Пламен Стоилов, областния управител Стефко Бурджиев и народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов г-жа Павлова отговори на всички въпроси относно Националната програма за енергийна ефективност.

Според министъра програмата има социална насоченост и основната й цел е намаляване на сметките за топлоенергия и електроенергия и удължаване на живота на сградите, но също така чрез нея ще се промени и облика на градовете, в които живеем. "Не сме толкова богати, за да си позволяваме да плащаме по-високи от необходимото сметки за отопление", допълни още тя.

Програмата за саниране ще има и икономически ефект, защото инвестиция от 1 млрд. лева в строителния бранш ще даде възможност на много малки и средни фирми да се включат, което от своя страна ще даде въможност за работа на много хора.

В Русе вече две сдружения са подали документи за участие. Програмата ще е отворена до 2016 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. По нея са допустими да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, които имат минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

По нея ще се финансират мерки за енергийна ефективност за достигане на енергиен клас "С", както и мерки за конструктивно възстановяване, усилване и ремонт на сградата, когато са предписани като задължителни в техническото обследване.

По-рано през деня министър Павлова инспектира ремонтираната част на ул. "Александровска” по проекта за благоустрояване и достъпна градска среда, който приключва тази година. Пред журналисти министърът заяви, че предстои проектирането на магистрала Русе – Велико Търново. В същото време ще се търсят 800 млн. лева за строежа по европейски програми.

Министър Павлова не пропусна да похвали Община Русе затова, че има най-много проекти в България – 12, на обща стойност 67 млн. лева.

Днес Лиляна Павлова ще посети и Велико Търново.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 ДАНТО КАРАДЖОВ 16.02.2015 | 10:36
a МАГИСТРАЛА ХЕМУС КОГА ЩЕ ДОВЪРШИТЕ ИЛИ САМО МОЖЕТЕ ДА КРАДЕТЕ И ЛЪЖЕТЕ