Вход | Регистрация
Русе 21°C

25 тона румънски нефтопродукти без акциз спряха митничари

Продукти за близо 16 хил.лв.акциз бяха задържани на ГКПП-Дунав мост

25 тона румънски нефтопродукти без акциз спряха митничари
Снимка: Булфото

Нефтопродукти без акциз се опита да прекара румънска автоцистерна през ГКПП-Дунав мост. Митническите служители са разкрили вчера опита за измама, след като спрели за проверка автоцистерната, натоварена с близо 25 тона гориво, изписано по документи като "Light Fuel Oil".

Нефтопродуктът нямал документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. Той идвал от румънска петролна база с предназначение за голяма търговска компания в България.

Според изискванията на ЗАДС при движение на акцизни стоки от една държава членка на ЕС към друга лицето, което получава стоката за потребление, е длъжно да представи обезпечение или да заплати размера на дължимия акциз пред митническите власти още преди акцизните стоки да са изпратени от другата държава, информират от Митница-Русе.

След извършване на проба от нефтопродукта е изчислено, че дължимият акциз за задържаното гориво е в размер на близо 16 хиляди лева. Междувременно от компанията получател в България са изпратили се отказват от получаването на стоката "по търговски причини" чрез уведомително писмо.

Появил се обаче друг купувач, който искал да заплати акциза и да получи горивото и цистерната. Той ще трябва да плати и глоба, която е равна на двойния размер на дължимия акциз, или близо 32 000 лева.

Случаят се разследва от Митница-Русе за установяване на инцидентност или действаща измамна схема.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар