Вход | Регистрация
Русе 21°C

Държавната политика за семействата е неефективна

Това сочат резултатите от проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН

Държавната политика за семействата е неефективна
Снимка: БТА

Държавната политика за семействата не е ефективна, смятат 91% от анкетирани по проект за семейна политика родители. Това стана ясно днес след представяне на резултатите от проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Според 70% от анкетираните всички деца трябва да получават детски надбавки, без значение от доходите на семействата им. 74% пък отхвърлят идеята, че детските надбавки трябва да се получават само от родители със завършено минимум средно образование.

89% не са съгласни, че детските надбавки трябва да се получават само за първо и второ дете, а за трето и следващо – не.

Относно качеството на предлаганите грижи в държавните детски ясли 32% от анкетираните им поставят слаба или средна оценка. Такава е оценката и на грижата в държавните детски градини, поставена от 35% от запитаните.

Част от основните препоръки, които хората отправят към институциите, са:

—  Гъвкаво работно време за родителите с малки деца;

—  Родителски  и съседски кооперативи като алтернативна форма на грижи за децата;

—  Родителите на деца с увреждания сами да избират социалните услуги; почасови услуги за деца с увреждания през лятото или в определени часове, когато майката е на работа/заета;

—  Безплатни учебници и помагала, особено за деца на самотни родители;

Проучването сочи, че българските семейства правят големи разходи за допълнителни уроци и за спортни занимания на своите деца. Направените изводи са, че проблемът на родителите в по-малките населени места е свързан с ниските им доходи, а на семействата в големите градове - с трудния достъп до детските градини.

За да се решат проблемите, е нужно разработване на семейна политика на местно, регионално и национално ниво, смята Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

Проучването е направено по проект, целящ създаване на визия за семейна политика след провеждането на широк консултативен процес. Той се осъществява от сдружението "Дете и пространство", от Националната мрежа за децата и от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В проучването са участвали родители с едно-две деца, многодетни родители, родители на деца с увреждания, самотно отглеждащи децата си родители и родители от ромската общност.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар