Вход | Регистрация

Русе 21°C

Маргарита Попова: "Готови сме за по-добро политическо бъдеще"

Вицепрезидентът уважи вчера отбелязването на 142 години от смъртта на Левски в Ловеч

Маргарита Попова: "Готови сме за по-добро политическо бъдеще"
Община Ловеч

С тържествен ритуал Ловеч почете паметта на Апостола на българската свобода. В 12 ч. на паметника на Васил Левски признателните поколения поднесоха венци и цветя. Стотици граждани, повечето деца, дойдоха за отбелязването на 142-годишнината от гибелта на най-великия син на България.

Сред гостите на възпоменателната церемония в Ловеч бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, зам.-посланикът на Кралство Нидерландия у нас Рини Бус, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов.

"Народ, който има еталон като Левски, няма да се погуби. Рано или късно ще преоткрие онази истина, завещана ни от Апостола, и ще намери себе си. Защото е толкова лесно – просто трябва да обичаме свободата, да живеем достойно, да изпълняваме длъжността си пред отечеството, да работим по народната воля и да бъдем повече човеци." Това каза в словото си кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

"Можем ли днес да свалим поне една въпросителна от възклицанието на Левски "Народе????". Имаме ли днес смели политически лидери, които да кажат, че са готови да сложат главата си в името на отечеството" – възкликна специалният гост на Ловеч – вицепрезидентът на републиката Маргарита Попова.

И отговори: "Има оптимизъм, в страната ни се роят комитети на млади възрожденци. Готови сме за по-добро политическо бъдеще. Народ и общество могат да пребъдат и останат само когато единим нацията си".

С едноминутно мълчание ловчалии почетоха паметта и безсмъртния подвиг на Васил Левски. Венци и цветя поднесоха представители на политически партии, ведомства, граждански организации, общински съветници и много граждани. Преди ритуала Ловчанският митрополит Гавриил отслужи в храма във Вароша панихида за Апостола.

По-рано през деня венци и цветя в знак на почит и признателност бяха поднесени и в Къкринското ханче.

Там кметът Казанджиев обяви, че Община Ловеч е заделила в бюджета си средства за аварийни ремонтни дейности на Къкринското ханче. Чака се одобрение на проекта от Националния институт за недвижимите културни ценности и когато се получи разрешението, ще започнат ремонтните работи.

Ще бъде подменена и оградата на имота. "Няма да позволим този обект, който е недвижима културна ценност с национално значение, посещаван от хиляди туристи, да се руши – каза кметът. - Ще го развиваме и съхраняваме. Това е нашата дан към паметта на Васил Левски. Опазването на това културно-историческо наследство от признателните поколения – днешните и утрешните, ще бъде, надявам се, техният изпълнен дълг."

    

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар