Вход | Регистрация
Русе 21°C

Над 200 изпълнители на български фолклор се сбират в Русе

Певицата Калинка Згурова ще бъде сред оценяващите в ІХ Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти

Над 200 изпълнители на български фолклор се сбират в Русе
Снимка: Община Русе

Над 200 участници от страната събира тазгодишния ІХ Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти, който ще се проведе в Русе на 11 и 12 март.

Конкурсът е насочен към деца и младежи до 19 години, които ще бъдат разделени в различни възрастови групи. Любовта си към фолклора ще излеят на русенска сцена както непрофесионални, така и професионални изпълнители.

Талантите от София, Плевен и Русе, Котел, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Трявна, Велики Преслав, Монтана, Банско, Силистра и др.ще се съревновават в разделите: народно пеене, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, хорови състави и оркестри.

Двата конкурсни дни ще преминат в Пленарна зала на Общината и зала "Русе”. На 11 март конкурсът започва от 13:00 ч. в двете зали, а на следващия 12 март ще продължи само в Пленарна зала с начало 10:00 ч.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, град Пловдив. Членове са: народната певица Калинка Згурова и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ "Филип Кутев", град Котел.

Гала концерт на най-добрите певци и инструменталисти от всички раздели очаква публика от 18:00 ч. на 12 март, отново в Пленарна зала. В него ще се включи и Калинка Згурова, която е единствената българска народна певица със Световна музикална награда "Грами”.

Екип на Българското национално радио ще отрази пряко фолклорното събитие и ще направи записи на най-добрите участници, които ще се излъчват във фолклорните предавания на БНР.

Организатор на фолклорния конкурс е Общинският детски център за култура и изкуство в Русе. Всички наградени ще получат грамоти, плакети и предметни награди, осигурени от спомоществователи, информират от там.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар