Вход | Регистрация
Русе 21°C

Наредби на общините Шабла и Каварна нарушават Закона за защита от шума в околната среда

Наредби на общините Шабла и Каварна нарушават Закона за защита от шума в околната среда

Прокуратурата е констатирала нарушения в наредби на общините Шабла и Каварна, в които забраната за вдигани на шум на открито е валидна за по-късен час, отколкото разрешава Законът за защита от шума в околната среда. Нарушенията са установен при проверки на Върховната административна прокуратура, съобщават оттам.

Според Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

При дейността на ВАП първоначално са изследвани наредбите, действащи на териториите на общините от Черноморското крайбрежие.

При това проучване на подзаконовите актове в редакциите, публикувани на съответните интернет-страници, са установени разрешения, с които е въведен различен /по-късен/ час, до който е разрешено озвучаването.

Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

Конкретните случаи, разкрити до момента, касаят териториите на общините Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури. 

Ефектът от проверката се открива в мерки, насочени към отстраняване на незаконосъобразните разрешения с цел спазване на целта на Закона за защита от шума в околната среда за създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.

Проверката на ВАП продължава. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар