Вход | Регистрация

Русе 21°C

Нова социална услуга разкрива Общината

Нова социална услуга разкрива Общината
Снимка: Север.бг

14 деца и младежи с увреждания ще могат да ползват новата социална услуга, която се разкрива в Горна Оряховица - "Център за настаняване от семеен тип". Той се реализира по проект "С грижа за всяко дете" и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

12 от тях ще са изведени от Домове за деца с умствена изостаналост и физически увреждания от стражишкото село Полски Сеновец и еленското село Илаков рът. Другите 2 от децата ще са от община Горна Оряховица.

В рамките на проекта ще бъдат назначени лица в трудоспособна възраст на 14 длъжности, които ще бъдат обучени да обгрижват децата и младежите в Центъра. Той ще има ръководител, социален работник, медицинска сестра, седем детегледачки, огняр и домакин. Екипът ще има опознавателни срещи с децата и менторите им, преди настаняването им в Центъра. Целта е опознаване и предварително формиране на положителна подготовка за извеждането им от институцията и настаняването им в Центъра. В същото време потребителите на социалната услуга ще бъдат подбрани с помощта на екипи от Агенцията по "Социално подпомагане". Целта е формиране на развитие на хигиенни навици и умения за общуване сред децата. Ще се работи и с родителите на децата и с други организации за подкрепа в общността.

Стойността на проекта е 176 007 лева. Продължителността му е 16 месеца, считано от 1 октомври. Идеята е след проекта дейността да остане делегирана държавна дейност. Центърът за настаняване от семеен тип ще бъде разположен в ремонтирана сграда в  Горна Оряховица.

Общината е сред първите у нас с добре развити социални услуги. Сред тях са домашен социален патронаж, социална кухня, Дневен център за възрастни хора, личен асистент, приемна грижа и др.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар