Вход | Регистрация
Русе 21°C

Отбелязаха 200-години от рождението на Баба Тонка

Отбелязаха 200-години от рождението на Баба Тонка
Снимка: Община Русе

Въпреки дъжда десетки представители на институции и русенци се събраха пред паметника и почетоха 200-годишнина от рождението на Баба Тонка. Те поднесоха цветя и венци и отрупаха постамента в знак на признателност към делото на бележитата българка.

В празничното си слово кметът Пламен Стоилов подчерта, че русенката Тонка Обретенова е била готова да принесе себе си и децата си в жертва в името на свободата на родината. "И тя го прави по най-категоричния и достоен начин", каза още кметът и припомни думите на голямата българка "Още четири сина да бях имала, нямаше да ми стане жал, ако видех и тях, че са под байрака".

Тържеството за отбелязване на годишнината от рождението на Баба Тонка продължи в катедрален храм "Света Троица”, където бе отслужена Панихида.

Предвидени бяха военен парад и тържествена заря-проверка.

 

На тържеството днес присъстваха народните представители Пламен Нунев и доц. д-р Любомир Владимиров, областният управител Стефко Бурджиев, консулът на Руската федерация в Русе Василий Колясев, засл. проф. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговите заместници, представители на обществени и политически организации, училища, читалища и др.

 

_____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар