Вход | Регистрация

Русе 21°C

По-малко хляб и повече месо за русенци

Статистиката отчита, че месечната консумация на месо средно на лице от домакинство за 2011 г. е била 3 кг.

По-малко хляб и повече месо за русенци
Снимка: sxc.hu

Прословутата фраза от XVIII век "Като няма хляб, яжте пасти" в днешно време се обръща "Като няма хляб или е по-скъп, яжте месо". Такъв е примерът с русенци, които според местното статистическо бюро ядат по-малко хляб, но хапват все повечко месо.

Данните през 2011 г. сочат, че месечната консумация на месо средно на лице от домакинство в област Русе е 3 кг. при средно 2.7 кг. за страната. Справката на статистиката представя потреблението на месо и месни произведения в региона в периода 2002-2011 година.

Физиологичната норма на потребление на месо е 2.4 кг. на месец. А в периода 2002-2011 г. средномесечната консумация на лице в областта постепенно нараства.

Месото от домашни птици е най-предпочитано от русенци през миналата година. Средно на лице от домакинство в областта се падат по 0.9 кг. на месец, което представлява 30 % от общото потребление. В интервала 2002-2011 г. среднодневната консумация на птиче месо се движи между 19 г. на лице / 2003-2004/  и 29 г. за 2010 и 2011 години.

Малко над 1/4  от месечното потребление на месо средно за целия разглеждан период се свързва с консумацията на кайма от домакинствата. За последните десет години тя се движи между 0.3 кг. за 2002 г. и 0.8 кг. средно на лице- за 2010-2011 г.,  като се наблюдава тенденция на увеличено потребление. С известни колебания  същата динамика се запазва и при консумацията на свинско месо.

Сравнението между данните за потреблението на месо в регионален и национален мащаб сочи, че  в рамките на  последните десет години през 2004-2005 г. и 2007 г.  средномесечното потребление на този хранителен продукт на  едно лице от наблюдаваните домакинства в област Русе е аналогично на средното за страната, а през 2002  и 2010-2011 г  е  по-високо.

В отчетната 2011 г. само област Добрич надскача Русе и максимумът на потребление на месо е фиксиран средно на 3.6  кг на лице от домакинство за месец.  

Позицията на област Русе по потребление на месо сред областите в страната  се движи между 7-мо място- през 2002 и 2010 година и 19-то- през 2003 и 2006 г.

В структурата на потребление на  месни произведения с най-висок относителен дял са консумираните малотрайни колбаси, като в периода 2010-2011 г. те оформят 3/5  от общото потребление на тази група хранителни продукти. През последните две години средномесечната консумация на този вид колбаси на едно лице в област Русе достига близо килограм, което означава, че среднодневният прием е около 29 г.  В годините тенденция на слабо увеличение е регистрирана и при консумацията на трайни колбаси.

Статискитата излезе и с уточнението, че потреблението на домакинствата представлява консумираните количества месо и месни произведения в домашни условия и не включва консумацията в заведенията за обществено хранене.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар