Вход | Регистрация
Русе 21°C

Русенски капитан лежи в панамски затвор

Според близките му, старши-помощникът му го е натопил

Русенски капитан лежи в панамски затвор
Снимка: Булфото

Капитанът на холандския кораб "Маас Трейдър", русенецът Светлозар Собаджиев, е арестуван в Панама. Корабът е задържан на 28 март в пристанище Кристобъл, след като на борда му били открити 169 кг. кокаин.

От 13-членният екипаж само Собаджиев е българин. Останалите моряци - филипинци, руснаци и украинци - са освободени, само русенецът е вкаран в затвора и вече месец и половина престоява в килия при изключително мизерни условия.

Баките с кокаина са били поставени наяве между останалата стока и никой не се е поинтересувал какво има в тях. Според близки на капитана, старши - помощникът от Украйна е знаел за това, но си е мълчал. А, когато е станала белята е заявил пред панамските власти, че Собаджиев е знаел за нелегалния товар, за да излезе самият той чист.

Заради задържането на кораба и ежедневните загуби от стотици хиляди долара , от компанията - собственик "Марлоу Шипинг" повярвали на помощник-капитана и прекратили договора с българина.

Целият екипаж бил освободен, а Светлозар Собаджиев - капитан с 30 години плаване зад гърба си - е превърнат в изкупителна жертва. За да му помогнат, от морската общност в Русе са открили подписка и събират средства за адвокат, открита е група за подкрепа в обществената мрежа. Близките му обаче сравняват случая с този на медиците, които години останаха зад решетките в Либия и не вярват, че България и този път ще помогне адекватно и навреме на свой гражданин в беда.



RuseInfo.net
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар