Вход | Регистрация

Русе 21°C

Русенци черпиха опит от Франция

Разкриване на дневен център и сформиране на мобилни групи за социална и психологическа подкрепа за хора без покрив са само част от добрите социални практики

Русенци черпиха опит от Франция
Снимка: Община Русе

Разкриване на дневен център за бездомни и сформиране на мобилни групи за социална и психологическа подкрепа за хора без покрив. Това са само част от добрите социални практики, с които експерти от Община Русе се запознаха при визитата си във Франция.

Поканата към тях бе от Женвиев Коля, директор дирекция "Европа” към "Secours Catholik” – Франция. Работата на Католическата организация "КАРИТАС" на място имаха възможност да наблюдават директорите на общинските дирекции "Здравни и социални дейности" и "Обществен ред и сигурност" Мариела Личева и Спасимир Димитров. Ръководите на русенската група бе Стефан Марков – изпълнителен директор на  "КАРИТАС - Русе”.

В делегацията участваха още Татяна Дончева – директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Русе и Мартин Николов – управител на Общински приют за бездомни лица "Добрия Самарянин” – Русе.

Целта на визитата беше обмяна на опит и споделяне на добри практики при разкриване и функциониране на социални услуги за бездомни лица. Тя включваше посещение на социални услуги в Бордо и Париж.    

В Бордо, делегацията посети центрове за настаняване на бездомни лица и центрове за подкрепящи социални услуги, в които се осъществява почасова ориентация и консултация, оказване на спешна социална помощ и мобилна психиатрична работа на терен с бездомни лица. Българските представители имаха възможност да се запознаят с предоставяните услуги и да наблюдават пряката работа с потребителите им.

Българската делегация посети и Дневен център за бездомни лица на "КАРИТАС - Париж”.

Други добри практики, с които се запознаха експертите от Русе, са развитата мрежа от доброволци към организациите във Франция. Тя е резултат от законодателни промени, които дават различни преференции и предимства за хората, които работят доброволно. В делегацията на "КАРИТАС-Париж” са назначени 11 специалисти, а доброволците са 50. На това обстоятелство се дължи големия успех на мисиите на неправителствените организации, които самостоятелно управляват социалните услуги във Франция. Финансирането е държавно и директно се привежда на НПО-тата, без участието на общините.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар