Вход | Регистрация
Русе 21°C

Арменци отбелязват геноцида, Турция се извинява

Арменци отбелязват геноцида, Турция се извинява „New York Times“, 15 декември 1915 г.
Уикипедия

Арменската общност в Русе ще почете 99 години от геноцида.

От 17:15 часа деца скаути ще поднесат венец пред Паметника на Свободата. От 18:15 ч. в двора на арменската църква " Сурп Аствадзадзин" ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към жертвите. Ще бъде отслужена панихида.

Междувременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе изумителна изненада на света, като се извини за арменския геноцид.

В историческа декларация той изрази дълбоките съболезнования от името на страната си към внуците на арменците, загубили живота си по време на масовите кланета в края на XIX и началото на XX век. 

Изявлението му, разпространено от администрацията му, идва ден преди датата, на която се почита паметта на жертвите на геноцида. В него се казва, че 24 април е особено важна дата за арменците в Турция, както и за тези по целия свят. 

Декларацията беше разпространена както на турски, така и на арменски.

1261361

В невижданото досега изявление министър-председателят призова за справедливост, хуманност, за да се почете цялата болка, изживяна в онази ера, в която всички етноси по време на Отоманската империя са живели в трудни времена, изпълнени със страдания. 

"Случилото се по време на Първата световна война е наша споделена болка. Оценката за този болезнен период от историята е отговорност на учените и хуманитаристите", подчерта Ердоган. 

По време на арменския геноцид загиват или са масово депортирани над 1 000 000 арменци.  

До вчера южната ни съседка отказваше да признае масовото изтребване на етноса като геноцид. Преди 2 години избухна дипломатически скандал между Франция и Турция, след като Париж реши да приеме закон, с който страната щеше да признае арменския геноцид. Конституционният съд на Франция обаче отхвърли текста. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар