Вход | Регистрация
Русе 21°C

"Да научим повече": Редакторът на първия и единствен селски литературен вестник

Русенската библиотека подреди изложба за 110-годишнината от рождението на Димитър Добрев

"Да научим повече": Редакторът на първия и единствен селски литературен вестник

Изложбата "Димитър Добрев (1904–1985). 110 години от рождението на редактора, общественика, писателя" е подредена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе.

В експозицията са показани първите публикации на Димитър Добрев в периодичния печат, като ученик в Мъжката гимназия в Русе; негови книги с автографи, сред които е антологията "Светлоструй” от 1936 г. Антологията, в която са поместени творби на почти всички сътрудници на изданието, е подарена от Димитър Добрев на отдел "Краезнание" при Русенската библиотека "с най-добри чувства и пожелания за успехи”.

1164777

Специално място в изложбата е отделено на списвания от Димитър Добрев вестник "Светлоструй", който започва да излиза през 1928 г. в село Щръклево и прераства в най-големия и значим литературен вестник в провинцията между двете световни войни и е единствен по рода си в Европа. Изложени са юбилейният брой, издаден през 1933 г. по повод 5-годишнината на вестника; първият брой на възстановения през 1968 г. в. Светлоструй – литературно приложение на русенския вестник "Дунавска правда", както и първият брой на алманах "Светлоструй", издание на Русенското дружество на писателите.

От ръкописния фонд на Русенската библиотека са показани писма между Димитър Добрев и друг виден русенски творец – Тодор Дашков; спомени на Добрев за Първото ученическо въздържателно дружество в Русе "Трезвеност", основано от него през 1919 г.; статията "Как бе спрян Светлоструй" и др.

1164773

Изложбата представя и материали за Димитър Добрев, най-ценни сред които са публикации за него от покойния русенски поет Веселин Тачев – негов приятел и изследовател на живота и творчеството му. Могат да се видят и рецензии за отделни произведения на писателя, най-старата сред които е за стихосбирката "Морски песни", публикувана в сп. "Наша струя" през 1934 г.

1164774

Интересът към личността и дейността на Димитър Добрев продължава и в по-ново време. Русенската библиотека притежава документалния сборник "Светлоструй", издание на Държавен архив – Русе (1991г.); единствения био-библиографски указател за Димитър Добрев (2004 г.), изработен в отдел "Краезнание" на РБ "Любен Каравелов”; най-новото изследване "Храмът Светлоструй” на русенската журналистка, поетеса и преводачка Нели Пигулева (2009 г.) и др.

Димитър Добрев е роден на 16 януари 1904 г. в русенското село Щръклево. Завършва прогимназия в родното си село, където прави и първите си поетични опити. Като ученик в Мъжката гимназия в Русе издава първата си стихосбирка "Първи опити” през 1920 г. и издава вестник "Литературен преглед”.

До 1936 г. живее и работи в родното си село, където се изявява като активен деец на местното читалище "Възраждане”. През 1928 г. започва да списва вестник "Светлоструй”. За подпомагане на творческото развитие на сътрудниците му създава библиотека "Родна лирика”, впоследствие преименувана на издателство "Светлоструй”. През 1941 г. вестникът е спрян по политически причини. Димитър Добрев е и един от основателите и секретар (1934-1937) на Съюза на писателите от провинцията.

Освен с вестника Димитър Добрев се занимава и с книгоиздателска дейност. Той е редактор на стихосбирки, сборници с разкази и голямата антология "Светлоструй”. От 1945 до 1970 г. е главен редактор на издателство "Народна култура”. Личното му книжовно творчество не е обемно - стихосбирки, сборници с литературни статии, спомени и впечатления. Основател и почетен редактор на литературния алманах "Светлоструй” в гр. Русе (1980). Член на Русенското писателско дружество и почетен гражданин на град Русе. Заслужил деятел на културата, заслужил деятел на полската култура и носител на унгарската награда "Лайош Кошут”.
Умира в София на 3 май 1985 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар