Вход | Регистрация
Русе 21°C

"Да помним, за да не се повтори" - концерт в памет на Холокоста

В Русе за поредна година почитат жертвите на Холокоста

"Да помним, за да не се повтори" - концерт в памет на Холокоста

Почитаме жертвите на Холокоста на днешния 27 януари, обявен за международен. По този повод от 18.30 ч. в Пленарна зала на Община Русе ще се състои концертът "Да помним, за да не се повтори".

Организатори на събитието са A.L.Filters с управител Ехуд Козняк, Християнски център "Живот на победа" с председател Илия Илиев, Еврейско дружество "Шалом" със съдействието на Община Русе.

Песни на иврит, вокални изпълнения на Детска вокална група "Слънце", китарни дуети от възпитаници на училището по изкуствата, танци и официални възпоминателни речи ще звучат довечера в залата в памет на милионите жертви на еврейския геноцид.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста е създаден по инициатива на Европейската коалиция за Израел, одобрен и утвърден от Европейския парламент.

 

На днешната дата през 1945 г. съветската армия освобождава затворниците от един от най-големите и печално известни концлагери Аушвиц /или Освиенцим/, Полша.

Няколко дни по-късно зверставата на германците стават известни на света. След евакуацията на затворниците в отделните части на лагера Аушвиц са открити един милион дрехи, около 45 000 чифта обувки и 7 тона човешка коса.

Това е едно от ужасяващите доказателства за извършения от Нацистката германска армия геноцид над 6 милиона евреи. Освен тях са избити още милиони цигани, комунисти, хомосексуални, съветски военнопленници и политически затворници, както и инвалиди, затворени в множество концлагери на територията на Германия и окупираните от нея европейски държави.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар