Вход | Регистрация
Русе 21°C

"Сухишвили" се завръщат с нов спектакъл у нас

"Летящите грузинци" излизат извън рамките на реалността, преобръщат света на танцовото, музикално и театрално изкуство

"Сухишвили" се завръщат с нов спектакъл у нас
ABA

Националният балет на Грузия "Сухишвили" се завръщат у нас с нов спектакъл "Рамишивили". Грузионските виртуози на танцовото изкуство ще се срещнат с българските почитатели на 29 октомври в София, 30 октомври във Велико Търново, 1 ноември в Русе, 2 ноември във Варна, 4 ноември в Бургас, традиционно по покана на Degris Events.

Новата програма "Рамишвили" е посветена на създателката на трупата Нино Рамишвили /1910 – 2000/. Танцовият спектакъл е взривяща стилова симибиоза, фокусиран върху класическия и модерен балет, съчетани с характерната за "летящите грузинци” танцувална техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли, с енергичност и акробатични изпълнения и плавните, пързалящи движения при жените.

1384337

Музиката към спектакъла е с DJ и оркестър, композирана от Илико Сухишвили – младши. Дизайнер на уникалните костюми е Нино Сушишвили - внучка на Нино Рамишвили и Илико Сухишвили.

Илико Сухишвили, филантроп, ексцентрик, родолюбец, освен главен хореограф е и автор на музиката на спектакъла "Рамишвили”.

Творческият гений - хореографът Илико Сухишвили /внук на оснавателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили, роден 1971 г./ е дипломиран хореограф в Руската Академия за Театрално Изкуство. Илико прави революция в традиционния грузински танц, като смесва стилове и роли и осъвременява националния грузински танц и добавя други култури.

Илико колекционира необичайни музикални инструменти от различни страни. Любител е на високите скорости, управлява и притежава мотори с висок клас и с колекционерска стойност. Все още неосъществената му мечта/ идея/ е да създаде музика от звука на двигателите на моторите.

1384335

Живата легенда на Грузия - Нино Рамишвили / 1910 – 2000/, обявена за една от най-елегантните дами на века, определяна като " Желязната лейди”, до днес е символ на елегантността и духовната сила.

До края на жизнения си път на 90 годишна възраст, Нино Рамишвили води репетициите винаги на високи токчета и царствена осанка. Нейни портрети, рисувани от известни художници са в експозициите на много световни галерии.

Партньор на сцената и в живота и е Илико Сухишвили /1907 – 1985/ с когото през 1945 г. основават трупата, в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония. Национален балет на Грузия "Сухишвили" за 69 години изнася над 10 000 концерти на 5-те континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

Най-добрият ансамбъл в света /според Вашингтон пост /, поставя рекорд в "Ла скала", който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на "Сухишвили" са - Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

1384332

Съставът на "Сухишвили” е от 70 танцьори /мъже и жени на възраст от 20 – 70 г./ и собствен оркестър от 10 музиканти.

Ансамбълът разполага с 600 автентични грузински костюми - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на "летящите грузинци” - сабите и ножовете са изработени от стари грузински майстори .

Билетите се разпространяват в мрежата на Евентим.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар