Вход | Регистрация
Русе 21°C

10 творци от цял свят ваят филмови герои от пясък!

От 9 до 20 юни в Русе тече Първият международен фестивал на пясъчните скулптури

10 творци от цял свят ваят филмови герои от пясък!

Първи Международен фестивал на пясъчни скулптури ще се проведе в Русе от 9 до 20 юни. 10  скулптори от 6 държави (България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна) ще създадат пясъчни скулптури на тема "КИНО" с размери  2 м височина и основа с размер 3м/3м.

Събитието се организира от Община Русе и Общинска Фондация "Русе – град на свободния дух" по повод 120 години от създаването на Седмото изкуство и първата кинопрожекция в България, която се е състояла в Русе. Тя е била една от 121 премиери, които го славят като град новатор.

На 28 декември 1895 г. в "Гран кафе" в Париж братята Люмиер организират първата публична демонстрация на "движещи се фотографии” с помощта на кинематограф. Този ден се смята за рождена дата на Седмото изкуство и се отбелязва като Международен ден на киното. Само след година и два месеца братята Огюст и Луи-Жан Люмиер правят първата кинопрожекция у нас, на 27 февруари 1897 г., в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица "Княжеска” в Русе (в наши дни – сградата на "Кралска закуска").

613 тона пясък очакват творческо вдъхновение на площадката на фстивала на кея в Русе. От 1 юни 2015 г. на терена работи екип технически асистенти на скулпторите, които по специална технология изграждат пясъчни пирамиди с височина 2,5м.

Консултанти на фестивала са световноизвестните скулптори Руслан Коровков от Русия, познат на публиката в Русе от участието си във фестивала на ледени фигури РУСЕ АЙС ФЕСТ през декември 2014 г., и Ирина Тафлевская от Украйна. 

Състезанието по скулптуриране и работата на артистите могат да бъдат изцяло проследени от публиката. В композицията се очаква да видим известни персонажи от филми – Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън и естествено – първата кинолента.

Сред най-добрите майстори в света на пясъчни произведения на изкуството е гостът от Япония, Кацухико Чаен. Той е е собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония и е признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптуриране.

В състезанието по пясъчно скулптуриране ще участва Даниел Кънчев от Русе, който е преподавател в ПГАСГ "Пеньо Пенев" и творец. Той има десетки национални и международни отличия, участвал е във възстановяването на емблематичните паметници и скулптурни композиции в Русе, при това с лични средства.

Международен фестивал на пясъчни скулптури "Русе‘2015" има съпътстваща музикално-сценична програма, която може да следите на Фейсбук страница https://www.facebook.com/rusesandfest

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар