Вход | Регистрация
Русе 21°C

135 години от създаването си отбелязва ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”

Днес в Русе ще се състоят тържествени шествие и концерт

135 години от създаването си отбелязва ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”
ВВМУ

Официални чествания по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров” започват от днес в Русе.

Те ще стартират с церемония по полагане на венци пред Паметника на моряка на ул. "Одрин” от 15 ч. Тържествено шествие ще тръгне от паметника в 15.30 ч., което ще премине по ул. "Александровска” до площад "Свобода”. В него ще се включат членовете на Асоциацията на възпитаниците на морското училище във Варна и граждани.

Тържествено събрание-концерт ще започне от 17 часа, в Голяма зала на Доходното здание. В началото е предвидено слово на началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. По време на събитието кметът Пламен Стоилов ще награди двама отличили се преподаватели и един курсант от Морското училище.

Морското училище в Русе утвърди лидерската си позиция в страната през последните 50 години. Тук се създават висши кадри за гражданския и военен флот на страната, ползващи се с висок международен авторитет. Солидната подготовка на обучаващите се се дължи на високото ниво на материално-техническата и учeбната бази. 

На 9 януари 2016 г. се навършиха 135 години от създаването на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров”. Традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато в гр. Русе, на основание Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, считано от 9 януари същата година, се формира Морско училище. През 1893 г. отново в гр. Русе се формира първият "Временен курс по военноморски науки, в който се обучават офицери, завършили Военното училище в София, с цел да се придобие военноморска квалификация.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар