Вход | Регистрация

Русе 21°C

IX Международен конкурс „Франц Шуберт“ е открит

71 млади музиканти от 7 страни ще се изявят на сцената до 20 ноември

IX Международен конкурс „Франц Шуберт“ е открит
Снимка: Община Русе

Деветият международен конкурс "Франц Шуберт" беше официално открит снощи в зала "Филхармония", с концерт със солист Щефан Мьолер – пиано и диригент Димитър Косев. Организатор е Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" – Русе, със съдействието на Община Русе, отдел "Култура" по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.

В началото на събитието, зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. В негокметът на Общината изразява своята увереност, че фактът, че дунавският град е домакин на такъв престижен музикален форум, с участието на млади изпълнители от целия свят, ще допринесе за успеха на Русе в надпреварата за титлата Европейска столица на културата 2019г.

Страхил Карапчански припомни, че кандидатурата на нашия град за участие в състезанието беше официално депозирана на 18 октомври. Той подчерта, че Русе е единствения български град, който кандидатства като трансграничен регион и това е нашето най-голямо конкурентно предимство.

Директорът на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" Мария Дуканова прочете поздравителни адреси изпратени от посланика на Австрия Н.Пр. Герхард Райвегер, областният управител на Област Русе Венцислав Калчев, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев.

В деветото издание на Международния конкурс "Франц Шуберт", който ще продължи до 20 ноември, ще участват 71 млади музиканти от 7 страни. Те са разделени в три възрастови групи – до 14 години, до 19 години и до 30 години и се представят в четири категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа за четири ръце и камерна музика.

Специалната награда на конкурса е Концерт във Виена на носителите на първи награди, който се осъществява със съдействието на Български културен институт «Дом Витгенщайн» - Виена. По решение на журито се присъждат: Награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт, Grand prix за изключително ярко дарование, Наградата на ОФД – Русе – Концерт с оркестър, парични и предметни награди, осигурени от частни лица и организации.

Заключителният концерт на конкурса ще се проведе на 20 ноември, от 18ч., в Доходно здание.

Международният конкурс "Франц Шуберт" е включен в Националната програма за закрила на деца с изявени дарби.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар