Вход | Регистрация
Русе 21°C

Дни на аржентинската култура в Русе

Дни на аржентинската култура в Русе
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дни на аржентинската култура започват в Русе.

Събитието ще бъде отбелязано на 23 април, сряда, от 17.30 часа. Тогава във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба, посветена на дипломатическите отношения между България и Аржентина.

Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Аржентина, Министерство на външните работи на България, съвместно с Държавния културен институт. Експозицията ще остане в Доходното здание до 7 май.

По инициатива на Посолството, събитието ще бъде съпътствано от танго спектакъл, представен от аржентинския тангеро Алехандро Чавес и неговата българска танго партньорка.

По случай Международния ден на Малбека, 17 април, чието начало е положено в Аржентина през 2011 година, ще бъде организирана и дегустация на аржентински вина. Празникът възниква в чест на винения сорт "Малбек", развил се през годините като отличителен за страната.

В програмата по повод Дните на аржентинската култура, русенци ще имат възможност да видят два съвременни аржентински филма"Разминаване” на 23-ти април, от 19.00 часа и "Китайска приказка” на 24-ти април от 18.00 часа.

Прожекциите ще се реализират в Доходно здание в Русе, зала "Европа”, при вход свободен.

Международен ден на виното "Малбек":

"Малбек" е винен сорт, чийто корени датират от епохата на Римската империя. В съвремието, Аржентина е мястото, където този специфичен сорт се развива по неповторим начин и намира своята естествена среда, която предлага изключителни вина, признати по цял свят.

В края на XIX век в ръцете на френски и италиански емигранти, целият лозаро-винарският отрасъл в Аржентина претърпява значително развитие, в това число и сорта Малбек, който бързо се приспособява към разнообразието на почвите предлагани от аржентинското географско разположение, та дори се развива по-добре, отколкото в родината си.

"Малбек" се счита за емблематичния аржентински червен сорт и се е адаптирал отлично към аржентинската почва. В Аржентина, сортът открил идеалните екологични условия за развитие, като се превърнал в основа за производство на изключителни вина. Аржентина е призната за производител на най-фините вина "Малбек", които се считат за най-добрите в света.

Днес, "Малбек" е аржентинската звезда, отглеждана във всички лозаро-винарски области от националната територия. С течение на времето и с много труд се е обособил като отличителния сорт на Аржентина. Точно затова, Аржентина реши да отдаде почит на своя емблематичен сорт с негов Международен ден.

Избраната дата е 17 април, защото на нея през 1853г. в парламента на Провинция Мендоса е започнало обсъждане на предложение за създаването на земеделско стопанство (банка за растителни видове) и на земеделско училище. След приемането на закона през същата година, от Франция са донесени растения, семена и различни сортове, като "Каберне Совиньон", "Пино Ноар" и "Малбек".

Международният ден на Малбек представлява за Посолството и за организацията Wines of Argentina не само емблема на преобразяването на аржентинското земеделие, но и начало на развитието на нейния отличителен сорт, флаг на аржентинския лозаро-винарски отрасъл на световно ниво.

РАЗМИНАВАНЕ

Режисьор: Густаво Тарето

Година: 2011

Продължителност: 95 мин.

"Разминаване” разказва историята на Мариана, Мартин и града. Двамата живеят в един квартал, един срещу друг, в различни сгради, но така и не могат да се срещнат. Пътищата им се пресичат без единият да предполага за съществуването на другия. Тя се качва по стълбите, а той слиза. Той хваща автобуса, а тя слиза. Засичат се във видеоклуба, но ги дели стена. На същия ред в киното са, но не могат да се видят. Градът ги среща и в същото време ги разделя.

КИТАЙСКА ПРИКАЗКА

Режисьор: Себастиан Боренстейн

Година: 2011

Продължителност: 90 мин.

"Китайска приказка” е комедия, която разказва за случайната среща между Роберто и един китаец, който се лута из град Буенос Айрес, търсейки чичо си, единствения му жив роднина. Роберто се сблъсква с Хун в момент, в който последният е изхвърлен на улицата от едно такси, след като е нападнат от шофьора и неговите съмишленици. От този момент започва едно принудително и странно съжителство между двамата, тъй като Роберто не говори китайски, а Хун не знае нито една испанска дума.

1258174

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар