Вход | Регистрация
Русе 21°C

Лъчев националистически поход през Ботев до Шипка

Лъчев националистически поход през Ботев до Шипка
ТД "Приста"

И тази зима членове и приятели на русенското туристическо дружество "Приста" преминаха в 5 лъча по билото на Стара планина, за да достигнат на 3-ти март до паметния връх  Шипка.

В похода, посветен на националния празник на България, взеха участие туристи, алпинисти и пещерняци от Русе, София, Пловдив, Пазарджик, Шумен и Ямбол, Габрово, Велико Търново и Априлци. Имаше и участник, гост от Ню Йорк.

1215554

Най-дълъг беше маршрутът на първия лъч, който тръгна от хижа "Бенковски" на 19-ти февруари. Втори и трети лъч стартираха едновременно на 27-ми февруари. Втори лъч - от хижите "Плевен" и "Амбарица", а трети - от х. "В. Левски". На 28-ми се изкачиха до заслон "Ботев". Групата от "Амбарица" премина старопланинския траверс, който е с висока трудност през зимата.

1215551

На следващата сутрин участниците в двата лъча честитиха заедно Баба Марта на метеоролога на вр. Ботев (2376 м) и развяха на старопланинския първенец транспарант с надпис "За Да Остане ПРИРОДА", показвайки отношението си към екологичните проблеми в България.

1215556

Двама души, изкачващи се от Карлово през х. "Равнец", спаха на палатка на вр. Жълтец (2227 м) и настигнаха групата на 1-ви март на х. "Тъжа". Там към похода се присъединиха още планинари, идващи от юг през с. Тъжа и и от север през гр. Априлци (кв. "Острец").

1215555

На 2-ри март събралите се над 40 души продължиха заедно към хижа Мазалат при лоши атмосферни условия – вятър, мъгла и мокър сняг. Между участниците имаше и такива, за които това беше първата зимна буря в планината.

1215550

В същия ден, четвърти и пети лъч,  стартиращи на 28-ми февруари и 1-ви март от хижите "Партизанска песен" и "Тъжа", потеглиха заедно от х. "Мазалат" към х. "Узана".

1215557

На 3-ти март сутринта, в ясно и слънчево време, втори и трети лъч също се отправиха към географския център на България – Узана, където бяха посрещнати от дъжд, кал, но и с топъл  обяд в хижата. Групата продължи до Шипка, размишлявайки върху подвизите на предците ни и върху саможертвата на обикновените хора.

1215553

Сред най-красивите моменти от похода бяха залезите на вр. Ботев и вр. Марагидик, както и зашеметяващият с феерия от цветове изгрев на х. "Мазалат".

Горчив привкус у участниците остави разораната от камиони пътека от х. Партизанска песен до х. "Узана". Сечи (при това в природен парк!) обезобразяваха пейзажите наоколо и преминаващия от там международен пешеходен маршрут Е-3.

Участниците завършиха похода, обЛЪЧени с добро настроение и заредени с енергия и ентусиазъм за нови пътешествия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар