Вход | Регистрация
Русе 21°C

Момински китки и еньовденски венци се конкурираха в "Етъра"

Момински китки и еньовденски венци се конкурираха в "Етъра"
Снимка: АЕК "Етър"

Билков венец очакваше посетителите на АЕК "Етър" още на входа на вчерашния Еньовден. Много кандидати имаше и за конкурсите на комплекса за еньовски венец и момина китка.

В конкурса "Еньовски венец” журито беше щедро и присъди и четвърта награда вместо обявените три. Първа награда получи Къна Бочукова от Габрово, втора грабнаха малчуганите от ЦДГ "Явор”, а трета – сестрите Петка Димитрова, Христина Ботева, Мария Попова и Богдана Сивенова. Поощрителната четвърта награда получиха участничките от НЧ "Бъдеще – 1928” кв. "Любово".

В конкурса "Еньовски момин венец и китка” с първа награда беше отличена ЦДГ "Явор”, втора – за Кръстинка Маркова от Габрово, и трета награда – Мирела Илиева от Плевен. Наградите връчи Директора на Архитектурно-етнографски комплекс "Етър” доц. д-р Ангел Гоев.

От 11.00ч. в залата до билкарницата беше открита изложба "Еньовденска обредност” от фонда на АЕК "Етър”, а по повод празника се състоя базар за билки и билкова козметика. Емил Елмазов – председател на Съюза на билкарите в България, демонстрира получаването на мляко от лимец.

За празничното настроение на посетителите се погрижиха фолклорни състави от общините Габрово и Велико Търново, като празникът завърши с надиграване и кръшно хоро, в което се включиха всички присъстващи.

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: АЕК "Етър"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар