Вход | Регистрация

Русе 21°C

Научете повече за Туве Янсон и нейните муминтроли в Русе

Научете повече за Туве Янсон и нейните муминтроли в Русе

Експозиция под надслов "Туве Янсон - живот и творчество" подреждат в  Регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Тя е посветена на на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон (1914 – 2001 г.) ще бъде открита на 28 октомври от 11.00 часа.

Изложбата е организирана съвместно с Посолството на Финландия в България и ще представи кариерата на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения.

Обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в.

Специално място е отделено на мумините - литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

На 1 ноември от 11.00 часа в Регионална библиотека "Любен Каравелов" ще бъде прожектиран документалният филм "Хару – остров на уединението". Лентата разказва за място, където Туве Янсон прекарва част от живота си.

Туве Янсон е художник, илюстратор, писател и автор на обичаните от малки и големи книги за муминското семейство. Тя разгръща своя талант в различни сфери на визуалните изкуства и се превръща в един от ключовите финландски творци през златната ера на модернизма в годините след Втората световна война.

Като типичен представител на своето поколение, Туве Янсон се стреми да създава изкуство, следвайки собствените си виждания – нещо, което малцина успяват да осъществят с подобна оригиналност. През целия си живот тя неуморно разширява спектъра от изразни средства, които използва.

Произведенията й отразяват житейската й философия и предизвикват ентусиазирания отклик както на децата, така и на възрастните във всяка една страна, където авторката е позната.

Туве Янсон израства в семейство на творци. Баща й, скулпторът Виктор Янсон, винаги е вярвал, че дъщеря му е надарена с голям талант. Отворената, бохемска атмосфера на родния дом представлява благоприятна среда за развитие на заложбите и художествените търсения на Туве и още с първите си опити тя постига забележителни резултати.

Туве Янсон започва кариерата си като илюстратор през 1928 г., когато е едва 14-годишна. По-късно тя следва в училища за изящни изкуства в Стокхолм, Хелзинки и Париж. През 1933 г. авторката поставя своята първа изложба и издава първата си книга.

През 40-те тя работи за няколко списания. През есента на 1945 г. излиза първата книжка от поредицата за муминското семейство: Малките тролове и голямото наводнение. Не след дълго мумините се превръщат в най-известната и позната част от творчеството на Туве Янсон.

Разказите от муминската долина, обаче, съвсем не са обикновени истории за деца, те отразяват житейската философия на писателката. Читателите лесно попадат в света на добродушните мумини и откриват по- дълбоки послания зад образите и приключенията на героите.

Огромният успех на Туве Янсон я превръща в една от най-популярните финландски писателки в света. През 2014 г., когато се навършват 100 години от нейното рождение, отново има повод за среща с богатото й творчество.

Повече иформация за живота и творчеството на голямата писателка може да се намери на сайта: www.tovejansson.fi, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар