Вход | Регистрация
Русе 21°C

Поезията вече е филмирана

Поезията вече е филмирана
Международно дружество “Елиас Канети”

Може ли да се филмира лирика? И как би изглеждала лентата?

В Русе показаха, че може и че изглежда добре. Събитието се случи за първи път в рамките на Литературния фестивал в крайдунавския град.

"Филмиране на лирика” е жанр в литературата, в който поезията е представена чрез филма и се свързва с него.

В Русе филмирането на поезия беше разгледано първо в рамките на уъркшоп, воден от Анастасия Новикова, която живее в Германия и преподава в университета в Хайделберг литературна и медийна дидактиката. Уъркшопът имаше за цел да покаже избрани филмирания на поезия и да тематизира въпроса как думата се превръща в изображение.

Това беше един изключително вълнуващ процес за участниците, защото по време на четенето на поезия в главата на всеки един от тях се появяваха различни индивидуални изображения и картини.

Фестивалната програма за деня завърши с немския филм "Поема” на режисьора Ралф Шмерберг, в който големи немски актьори като Юрген Фогел, Клаус Мария Брандауер, Мерет Бeкeр и Давид Бенет пресъздават стихове на Ингеборг Бахман, Хайнер Мюлер и Хайнрих Хайне по един нов и вълнуващ начин.

До 9 октомври 2014 включително Литературният фестивал Русе 2014 ще предложи на публиката още много интересни събития от богатата си културна програма.

1405220

1405221

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар