Вход | Регистрация

Русе 21°C

Реставрират църквата „Всех Святих“ в Русе

Столична фирма се ангажира да възстанови безплатно иконостаса на храма

Реставрират църквата „Всех Святих“ в Русе

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов се срещна вчера с Ивайло Иванов – представител на столична фирма, ангажирала се да реставрира безвъзмездно иконостаса на църквата "Всех Святих". Той отправи своите благодарности за жеста и засвидетелства готовността си да окаже пълно съдействие на фирмата, с цел възстановяването на светинята. Представителят на фирмата заяви, че ще е необходимо заплащане само на материалите за реставрацията, а трудът на дърворезбарите ще бъде безвъзмезден. Русенската Света митрополия вече е стартирала събирането на иконите от иконостаса.

1161250

В началото на февруари кметът Пламен Стоилов ще свика отново среща, на която ще се коментират действията, които е необходимо да бъдат предприети за довършването и пускането в експлоатация на храма.

История на храма "Всех Святих":

Необходимостта от нов храм, който да е въздигнат в свободна България, да не е вкопан в земята, а към небето, става ясна в средата на 19 век. Още през 1856 година е учредена Българска църковно-народна община, която възлага на майстор Генко Кънчев да изготви строителен план за строеж на нов храм в Русчук. Идеята се възражда с едно писмо на митрополит Григорий от 1 юли 1883 година до Общината, в което се настоява за построяването на параклис в гробищата на църквата "Света Троица”. На 20 юли 1886 година е положен първият камък, като в основите на църквата е вградено медно сандъче, в което е поставен актът за строителството, монети и различни по стойност гербови пощенски марки, вестници и др. Кожухарският еснаф дарява сумата от 1000 лева за изографисването на иконите и дверите.

До края на 1888 година, с много трудности и при постоянен недостиг на средства, е завършен грубият градеж на църквата. А през следващата година започва изграждането на камбанарията, съпроводено от редица строителни проблеми.

Храмът "Всех Святих” е завършен и осветен през 1898 година. Същата година умира митрополит Григорий, посветил последните години от живота си на съграждането на божия храм. Затова, тялото му е положено в нейния притвор.

Вътрешното оформление бива завършено през 30-те години, след ръкополагането през 1927 година в Доростоло-Червенската епархия на митрополит Михаил. Той поема инициативата за набирането на средства за довършването на храма и за намирането на майстори.

1161252

Последният ремонт на църквата е извършен 1952 година, когато красивите мраморни плочи се заменят с паркет.

На 25 октомври 1964 година митрополит Софроний отслужва последната света литургия в храма "Всех Святих” и обявява на християните, че в тази църква повече няма да се извършва богослужение, понеже се преотстъпва на Градски народе съвет (ГНС) – Русе да се използва като Пантеон. На 12 януари следващата година храмът е предаден на градския съвет, демонтиран и пренесен в "Света Троица” е целият му инвентар. Преместени са костите на погребаните в храма трима Доростоло-Червенски митрополити – Григорий, Василий и Михаил. Тленните им останки са положени в притвора на църквата "Света Троица”.

На 26 октомври 1975 година по нареждане на ГНС храмът е съборен. По сметката на църковното настоятелство постъпват 64 008 лева. Така храмът "Всех Святих”, символ на свободата на българския дух и вярата в Господа, бива разрушен, 24 години след като е бил завършен окончателно.

На 28 февруари 1978г., по повод 100-годишнината от Освобождението на България, е открит Пантеонът на Възрожденците в Русе. Той е построен на мястото на разрушения храм "Всех Святих". Лично първият секретар на комунистическата партия и държавен глава Тодор Живков присъства на откриването.

На 28 май 1993г. в сградата на Доростоло-Червенската митрополия 30-тина русенски граждани създават Обществен съвет за възстановяване на църквата "Всех Святих".

На 29 октомври 1998 г. в Русе се отбелязва 100-годишнината от смъртта на митрополит Григорий. Българският патриарх Максим води литийно шествие от църквата "Света Троица", което достига до мястото зад спирка "Воден" (където към 2012 г. вече се издига новопостроената сграда на новия храм "Всех Святих"). Там Негово Светейшество благославя мястото и полага основния камък за възстановяване на църквата.

1161253

Реалните строителни дейности започват чак през 2007г., когато се създава Сдружение "Всех Святих", в което съпредседатели са митрополит Неофит и тогавашния кмет на Русe. Изграждането се води от инженер Теодорин Патриков.

До есента на 2012г. сградата на храма и камбанарията са построени и външният вид на църквата е почти завършен. Необходимо е да се възстанови олтарът, за да могат да бъдат подновени богослуженията.

На 17 октомври 2012г. настоящият кмет Пламен Стоилов свика среща с Управителния съвет на Сдружение "Всех Святих" и група граждани, с което поднови кампанията за довършването на храма.

1161255

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар