Вход | Регистрация
Русе 21°C

Таню Киряков - двукратен олимпийски шампион

Таню Киряков - двукратен олимпийски шампион

Двукратният олимпийски шампион по стрелба с пистолет Таню Киряков е роден на днешната дата през 1963 г. Той е родом от Русе и от малък проявява интерес към стрелбата, въпреки че първоначално е запален по футбола.

Таню Киряков е единственият състезател, спечелил олимпийски златни медали в дисциплините 50-метровата стрелба с пистолет и в 10-метровата стрелба с въздушен пистолет. Това високо постижение той прави на олимпиадите в Сеул през 1988 г. и в Сидни през 2000 г. Освен златен олимпийски медалист русенецът е и бронзов от олимпийските игри в Атланта през 1996 г.

Първият си изстрел, при това с пушка, прави, когато е в осми клас. Стрелбата става негова страст и хоби. Завършва средното си образование като специалист по студена обработка на метали в русенския Механотехникум, но тренировките по стрелба и състезанията са неотлъчна част от живота му.

Постига международен успех за първи път през 1984 г., когато се състезава на европейското първенство в Братислава. Там той става четвърти и дава сериозна заявка за постигане на спортни висоти. Докато е студент, поставя редица лични и републикански рекорди.

След като спечелва европейска титла цели три пъти с пистолет на 50 м, единственото, което липсва в спортните му достижения, е световна титла. Златните си европейски отличия постига на шампионатите в Талин през 1998 г., в Москва през 2006 г. и в Гранада - 2007 г.

Русенската гордост в стрелбата с пистолет за съжаление не се класира за предстоящата Олимпиада в Лондон. Той не можа да се пребори за квота по време на Европейското първенство с пневматично оръжие във Финландия. Преди време Киряков претърпя травма в лакътя, която го отстрани временно от спортните прояви, а в последните две години освен състезател е и треньор към Българската федерация по спортна стрелба.
___________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар