Вход | Регистрация
Русе 21°C

Русе е кандидат за "Европейски град на спорта 2016"!

Пламен Стоилов: Всяко инвестирано евро в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги

Русе е кандидат за "Европейски град на спорта 2016"!
Снимка: Община Русе

Русе официално е кандидат за "Европейски град на спорта" през 2016 г. Това обяви вчера кметът на града Пламен Стоилов на среща с президента на Федерацията на европейските градове и столици на спорта Джан – Франческо Лупатели, както и Анатоли Илиев и Лукас Форел – членове на федерацията.

На срещата в зала "Европа" участие взеха и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, народните представители Пламен Нунев и Свилен Иванов, зам. областният управител Явор Янчев и регионалният директор на Български спортен тотализатор Вася Ботева.

Кандидатурата на Русе за "Европейски град на спорта 2016" е от изключителна важност за развитието на града, защото всяко инвестирано евро в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги, каза кметът Стоилов. Според него масовият спорт е от огромно значение за превръщането на Русе в спортен център, тъй като обхваща всички възрастови групи.

Градоначалникът увери, че предстои изграждане на нови спортни площадки, съоръжения за фитнес на открито, спортни игрища, ще се реконструират и модернизират настоящите спортни бази, ще се подкрепя още по-сериозно спортната дейност в града.

По повод желанието на Община Русе да стане значим спортен център зам.-министърът на младежта и спорта г-н Каменов заяви, че е щастлив, че Русе за пореден път доказва своя стремеж към развитие и утвърждаване. Именно поради тази причина дунавският град се радва на съдействие от Спортното министерство.

Президентът на Федерацията на европейските градове и столици на спорта г-н Лупатели изказа положителните впечатления от посещението си и отбеляза, че по отношение на спортната дейност в града е направено много.

Целта на срещата беше да консолидира усилията на местната администрация и спортната общност в града, както и да формира в членовете на комисията завършена визия и информационна концепция относно силните страни на града кандидат за титлата "Европейски град на спорта” 2016 г.

Ако Русе спечели титлата, ще добие популярност в европейски мащаб. Състезанията ще бъдат подкрепени от Европейската комисия, така че Градът на спорта да бъде посетен от много гости от страните от ЕС, което води след себе си и редица вторични ползи както за развитие на спорта, така и за местната икономика.

<< Sever.bg във Facebook >>






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар