Вход | Регистрация
Русе 21°C

Русе потъва в литература до 9 октомври

Русе потъва в литература до 9 октомври
Снимка: Thinkstock/Guliver

За седми пореден път в Русе ще се проведе Литературен фестивал. И тази година в рамките на фестивала, от 1 до 9 октомври, ще бъдат представени иновативни творби и вълнуващи гости от Австрия, Италия, Чехия, Полша, Германия и България.

Литературният фестивал ще събере различни личности, перспективи и формати и ще представи текстове, които приканват участници и посетители за дискусия и обмен. За първи път фестивалът в Русе предвижда една нова тема – "Филмиране на лирика”- чиято същност ще бъде разгледана в рамките на филмови прожекции и уъркшоп.

Срещите от фестивала ще се провеждат в русенската библиотека, дом "Канети” и книжарница "Хеликон”. В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития във Велико Търново и София.

Фестивалът се открива на 1 октомври от 11.00 часа в Русенската библиотека "Любен Каравелов" с изложбата "Liberatura – друго измерение на литературата".

Терминът "Liberatura” е въведен за първи път през 1999 от полския автор Зенон Файфер. С него той описва една форма на литературата, в която текстът и материалната форма на книгата се допълват и изграждат едно цяло.

И двете имат един общ латински префикс "liber”: от една страна той описва свободата на писателите да изразят себе си, а от друга страна - материалната форма на книгата, с нейното тегло и размер, които представляват суровия материал на Liberatura. Изложбата на Зенон Файфер и Катажина Базарник показва избрани творби на концепцията Liberatura.

От 17:30 часа в Дом Канети ще се проведе литературно четене с Марек Шинделка.  В Русе авторът ще представи откъси от неговия текст "Performance starts”.

Марек Шинделка, роден през 1984 г. в Поличка, наред с авторската си дейност, следва културология в Kарловския университет Прага, както и режисура във ФАМУ Прага. За неговата дебютна стихосбирка "Strychnin a jiné básně” (2005) той спечелва през 2006 г. наградата "Jiří-Orten”. През 2008 г. е издаден първият роман на Шинделка "Chyba”, който през 2011 г. се появи и под формата на комикс. Освен това Шинделка пише статии за чешките литературни списания "Souvislosti”, А2 и "Host”.

Ето и пълната програма на Литературен фестивал - Русе, 2014:

2 октомври | 17:30 Дом Канети - Литературно четене с Микул Дежун

Микул Дежун, роден през 1981 г., изучава творческо писане, история и история на изкуството в Лайпциг, Дрезден, Хале, Прага и Сибиу. Той е основател на Offspace-галерията "Рибарски магазин” в Дрезден. През 2010 г. Микул Дежун е ДААД-стипендиант на "Scoala de Vara” в Молдова и Украйна. През 2014 г. той получава стипендия от Щутгартското сдружение на писателите. По време на тазгодишния литературен фестивал Микул Дежун ще представи романa си "Бетон”.

3 октомври | 13:00 Дом Канети - стихотворение + филм = филм | Филмиране на поезия; уъркшоп с Анастасия Новикова

Филмирането на поезия е жанр, в който поезията е представена чрез филма и се свързва с него. Международни фестивали като филмовия фестивал за поезия "Zebra” в Берлин, правят жанра все по-популярен сред публиката. Уъркшопът за филмиране на поезия има за цел да покаже избрани филмирания на поезия и да тематизира въпроса как думата се превръща в изображение. Това е изключително вълнуващ процес, защото по време на четенето на поезия в главата на всеки един човек се появяват различни индивидуални изображения и картини.

Анастасия Новикова живее и преподава в университета в Хайделберг литературна и медийна дидактиката в специалност Немски като чужд език. Новикова получава своята докторска степен по "Филмиране на поезия в преподаването на немски като чужд език. Теоретични основи и практика на дидактиката". Нейната монография по темата "филмиране на поезия” излезе през 2013 г. в издателство "Д-р Ковач”, Хамбург.

Уъркшопът е адресиран към студенти, художници и заинтересовани хора. Той ще бъде на немски и български език.

18:00 Дом Канети - Поема - Стъпих във въздуха и той ме понесе (2003) | филм

Във филма си "Поема" режисьорът Ралф Шмерберг превръща поезия на немски език в разнообразни и интензивни изображения. Поема е едно пътуване в света на поезията и въображението. Големи немски актьори като Юрген Фогел, Клаус Мария Брандауер, Мерет Бeкeр или Давид Бенет пресъздават стихове на Ингеборг Бахман, Хайнер Мюлер и Хайнрих Хайне по един нов начин. Д-р Анастасия Новикова ще направи въведение към филма.

4 oктомври | 17:30 Дом Канети - Тимира. Роман мулат - Ву Минг 2 и Антар Мохамед Маринкола | Представяне на книгата с Таня Топалова

Нейното име е Изабела Маринкола, но в Сомалия я наричат Тимира. Родена през 1925 г., тя е дъщеря на италиански войник и местна жителка от Могадишу. Нейният живот е едно съкровище от преплетени една в друга истории, които се разиграват в Европа и Африка. Тимира е роман-мулат - едно съчетание от спомените на Изабела Маринкола, архивни документи и поетична свобода. Романът възниква като съвместен труд на Ву Минг 2, Антар Мохамед Маринкола и неговата майка Изабела Маринкола.

Ву Минг 2 е член на колектив от италиански писатели, наречен Ву Минг (основано през 2000). С техния колективен начин на работа членовете непрестанно тематизират идеята за авторството и същевременно я деконструират. Според Ву Минг всяка форма на човешка дейност е нещо колективно. Колективът е автор на няколко романа, които са преведени на много езици. Антар Мохамед Маринкола (роден през 1963 г. в Могадишу) е сомалийско-италиански автор.

На 4 октомври, за първи път в България, колективът Ву Минг, както и романът Тимира ще бъдат представени от Таня Топалова. Таня Топалова преподава италиански език и литература във Великотърновския университет. "Тимира. Роман мулат", се очаква да бъде преведен на български език и издаден от издателство "Елиас Канети".

19:00 Дом Канети - Bear Islands (2010) | филм

Документалният филм "Bear Islands" разглежда далекоизточната руска република Саха (Якутия). Той разказва историята на хората, които живеят в тази така отдалечена част на страната, и по-специално тази на управителя на резервата за полярни мечки, който се намира на островите в Източно Сибирско море. Със своя филм "Bear Islands" чешкият режисьор Мартин Ришави прави подробен портрет на природата и на история и живота на хората в Саха. Мартин Ришави е роден през 1967 г. в Прага, завършил е биология, но работи като писател, сценарист, режисьор и преподавател по сценаристика и драматургия във филмовата академията ФАМУ в Прага

5 октомври | 12:00 Дом Канети - Пипи Дългото Чорапче | Уъркшоп за деца

Уъркшопът предлага на децата на възраст между 4-6 години да открият приключенията на Пипи Дългото Чорапче. Групата ще се потопи във фантастичния свят на Пипи, Аника и Томи и ще изживее вълнуващи моменти с тях. Дом Канети ще се превърне за един ден във вила Вилекула с лимонадено дърво, изпитания за сила и търсене на съкровища. С игри и музика Дом Канети ще създаде едно място за творчество и въображение, където всички деца ще могат да се превъплътят в различни вълнуващи роли.

Местата са ограничени (15 участника), за записване пишете на: [email protected]

17:30 Дом Канети - Литературно четене с Ангел Игов и Кинга Тот

Ангел Игов (р. 1981 г.) е български писател, литературен критик, преводач и журналист. Учи английска филология и литература в България, Великобритания и САЩ. Ангел Игов е автор на кратки разкази и романа "Кратка повест за срама". С първия си сборник с разкази "Срещи на пътя" печели през 2003 г. голямата награда за проза в националния конкурс "Южна Пролет". През 2006 г., с неговите кратки разкази "K" той е номиниран за наградата за литература на името на Елиас Канети. Преподавател в катедра "Англицистика и американистика" на Софийския университет. В Дом Канети Ангел Игов, заедно с унгарската художничка и писателка Кинга Тот, ще представи откъси от най-новия си роман.

Кинга Тот, родена през 1983 г. в Шарвар (Унгария), е поетеса, художничка и журналистка, а също така и водещ вокал на групата Тот Кина Хедьфалу. Тя е член на управителния съвет на Асоциацията за млади писатели Йожеф Атила. През 2013 Тот е стипендиантка в академията Солитюд в Щутгарт. В Русе Кинга Тот ще представи своя проект ALL MACHINE, който вече е бил представян със специфични допълнения и в Будапеща, Братислава, Щутгарт, Прага и София. ALL MACHINE включва изложба на графики, пърформанс с визуални и звукови елементи, както и нейни стихотворения. ALL MACHINE показва съвместното съществуване на хора и машини и как от това взаимодействие възниква съвременното ни общество.
След четенето и дискусията с Ангел Игов, Кинга Тот ще представи своя звуково- поетичен пърформанс.

6 октомври | 17:30 Дом Канети - Лекции на проф. Милена Кирова и д-р Борис Минков

Проф. Милена Кирова (р. 1958 г.) е литературен критик, феминистка и университетски преподавател. Фокусът на нейните изследвания е съвременната българска литература от края на 20-ти и началото на 21-ви век, феминистка литература, феминизъм и библейски изследвания, както и психоанализа. Проф. Кирова е носител на Националната награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков" 2011. В Дом Канети, Милена Кирова ще говори на тема "Комунизъм за продан: животът преди 1989 в романите на български писатели имигранти".

Д-р Борис Минков, роден през 1971 г. в София, е писател и литературен критик. Д-р Минков завършва висше образование в областта на сравнителната литература и защитава докторска дисертация върху творбите на Херман Брох и Стефан Цвайг. Д-р Минков е бил гост-лектор в Софийски университет, Пловдивски университет, във Фридрих Шилер университет в Йена и в Хумболт университет в Берлин. Минков е главен редактор на списание "Страница" за литература и хуманитаристика, което се публикува периодично от 1997 г. насам. В Дом Канети, Борис Минков ще говори на тема "Съвременна българска литература: медии, критика, общество".

19:00 Дом Канети - Думите като стая | визуална - поетична инсталация

В "Думите като стая" авторите Петко Танчев и Катерина Георгиева разглеждат "стаята от думи” като отражение на вибрациите на отделния "аз". Чрез взаимодействието между думите и дигиталното те откриват един нов съществуващ и енергетичен свят, който подканя за разширяване на границите на внушение и възприятие, в които ние самите се ограничаваме и самоопределяме. Пърформансът "Думите като стая" кара човешкото съзнание да излезе извън параметрите на личната стая oт думи и да се определи по един изненадващо нов начин. В тази визуално-поетична инсталация се изследва връзката между дигиталното и текста като възможни партньори в създаването на многопластовост на изразните средства и тяхното въздействие.

Петко Танчев (р. 1985 г) и по професия е художник, сценограф и визуален артист. Катерина Георгиева (р. 1987 г) е театрален критик и поет. През февруари 2014г. започва работа в Държавен куклен театър-Видин като драматург.

7 октомври | 17:30 Дом Канети - четения с Робърт Шиндел и Борис Минков | Модератор: Пенка Ангелова

Робeрт Шиндел, роден през 1944 г. като дете на еврейски комунисти в Бад Хал, е австрийски писател. Шиндел е завършил висше образование по философия и е съосновател на студентското движение "Комуна Виена", както и на литературното списание "Hundsblume". От 1986 той е писател на свободна практика. Централни теми на творбите му са Холокоста и неговото двойнствено отношение към "столицата на забравата" Виена. От 1999 г. насам, Робърт Шиндел е председател на журито на наградата Ингеборг Бахман. Той е член на Свободната академия на изкуствата в Хамбург и е преподавател по творческо писане в Университета за приложни изкуства във Виена. В Русе, Робърт Шиндел ще чете от своя роман "Роден" заедно с Борис Минков, който от своя страна ще представи своя роман "Презапис" - един автопоетичен поглед като средноевропейски роман.

8 октомври | 17:00 Книжарница Хеликон - Издателство Елиас Канети | Представяне

Издателство Елиас Канети публикува вече от няколко години съвременна европейска литература на български език и същевременно представя нови български творби и публикации на немски език. В рамките на фестивала издателство Елиас Канети ще представи работата си, както и най-новите си книги в книжарница Хеликон.

20:00 Дом Канети - Help me Jones | Концерт

"Help me Jones” е група от София, чийто стил е смесица от Synthpop и New Wave музиката на 80-те години. Основатели на групата са актьорът, режисьор и поет Марий Росен и Константин Тимошенко, диджей и продуцент от Казахстан. След няколко съвместни, крос-жанрови арт проекта, те основават "Help me Jones”през 2008 - заедно с певицата Андрония Попова (Nasekomix). През 2013 г. групата издаде дебютния си албум "Made in China".

9 октомври | 15:00 Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Liberatura - друго измерение на литературата | Уъркшоп

В рамките на изложбата Liberatura, ще се проведе уъркшоп с авторите Зенон Файфер и Катажина Базарник. Авторите ще представят и обсъдят заедно с група участници концепцията на Liberatura, като същевременно ще работят по отделни примери и колажи. Уъркшопът ще се проведе на английски език.
Местата са ограничени (15 участника), за записване пишете до 28.09 на: [email protected]

В 18:00 ч ще бъдат представени резултатите от уъркшопа и заедно с авторите, участниците и гостите ще бъде закрит Литературния фестивал Русе 2014 и изложбата Liberatura.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар