Вход | Регистрация
Русе 21°C

Корабоплаването по Дунав е силно затруднено

Обмислят използването на дълбачки за постигане нужните дълбочини и освобождаване на конвоя кораби

Корабоплаването по Дунав е силно затруднено
Снимка: Булфото

Корабоплаването по река Дунав е максимално затруднено и пътуват само кораби, които газят до 1.40 метра дълбочина, съобщи началникът на отдел "Контрол на корабоплавателния път" към дирекция "Морска администрация"- Русе капитан далечно плаване Рангел Никифоров, цитиран от БТА.

Преди дни край остров Батин е заседнал украински пътнически кораб. Той е успял да излезе от плитчините с помощта на 3 други плавателни съда, разказва още Никифоров.

Над 50 кораба изчакват на котвени стоянки край Свищов, Никопол, Сомовит и Русе заради ниското ниво.  Общо 9 са критичните участъци, които затрудняват корабоплаването, допълват от "Проучване и поддържане на река Дунав"(АППД) в Русе.

Най-сериозно е положението при островите Вардим, Белене и Батин. "В началото на следващата седмица заедно с румънската страна ще предприемем действия по подобряване на условията в тези райони. С помощта на дълбачки ще осигурим по-големи дълбочини, за да се измъкнат чакащите конвои", каза директорът на отдел "Хидрология и хидрометеорология" към АППД Константин Ялъмов.

При Русе днес водните стоежи са 31 см. Прогнозата за следващите два дни е нивото да спадне с още 7 см.



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар