Вход | Регистрация
Русе 21°C

Откриха XXII Световен Лименс конгрес

Откриха XXII Световен Лименс конгрес
Снимка: Община Русе

Над 300 археолози и експерти от 29 държави в Европа и света пристигнаха в Русе за откриването на XXII Световен Лимес конгрес. Форумът се провежда под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Официални гости на церемонията по откриването бяха зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев, областният управител Стефко Бурджиев и кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Те поднесоха приветствия към участниците в конгреса. 

Стоилов подчерта, че многовековната история на града винаги е била свързана с постиженията и развитието на световната цивилизация и култура.

Той отправи специална благодарност към организаторите на форума - Националния институт по археология към Българската академия на науките, както и за финансовата подкрепа, оказана от Министерството на финансите за организирането и провеждането на конгреса.

Кметът запозна накратко гостите и участниците с кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. и ги увери, че градът ни е достоен домакин на престижния форум. 

На пресконференця след официалното откриване, директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински представи програмата на форума. Наред с научните сесии, тя включва еднодневни екскурзии до археологически обекти от времето на Римската империя в общо 13 общини.

Доц. д-р Вагалински подчерта, че Русе неслучайно е избран за домакин на Световния Лимес конгрес, тъй като най-добре проучените археологически обекти са именно тук. 

Световният Лимес конгрес се провежда за първи път в България. Инициативата датира от 1948 година и е посветена на границите на Римската империя. 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар