Вход | Регистрация
Русе 21°C

Речните круизи по Дунав набират скорост

150 круизни кораба са акостирали в пристанище Русе от началото на годината

Речните круизи по Дунав набират скорост
Снимка: Булфото

Около 150 круизни кораба са акостирали от началото на годината в пристанище "Русе", а допреди няколко години са били под 100. Средно през 2010 г. корабите са били заети 218 дни в годината, докато през тази някои ще имат заетост почти 280 дни, сочи статистиката на речните туроператори.

По наблюдения на специалисти в бранша се наблюдава тенденция за растеж на международния пасажерски туризъм и увеличаване на посещенията на пасажерски кораби. Това налага необходимостта от изграждането на съвременен пътнически терминал, отбелязват запознати.

Тази година в Русе започва изграждането на мрежа "Туризъм", която ще работи за превръщането на трансграничния регион България - Румъния в една от най-желаните туристически дестинации в Европа.

Въпреки глобалните икономически промени, речната круизна индустрия ще продължава да се развива с положителен ръст всяка година, прогнозират експерти. Нараства броят на речните пасажерски кораби и предлаганите дестинации. В българската част на Дунав круизите спират единствено във Видин и Русе.

Предлагането на предколедни, коледни и новогодишни речни пътувания е доразвито и разширено. Тази година българските кораби се използват като хотели в Страсбург по време на предколедните базари, а на руските пазари сме трайно утвърдени, обясняват от сектора.

Очаква се през 2012 г. да бъде пуснат нов пасажерски кораб, категория 4 звезди. Корабът се строи в корабостроителница в Холандия и ще бъде чартиран от един от най-големите немски туроператори.



Източник: Днес дир бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар