Вход | Регистрация
Русе 21°C
Последна информация от Новини и теми

Часовникова кула Елена

Информация:

Часовниковата кула в Елена е забележителен паметник на културата. Мястото й е сполучливо избрано на най-високата част извън града, затова може да се вижда отвсякъде.

Заедно с купола на църквата "Успение на Пресвета Богородица" и камбанарията тя образува тройна вертикална доминанта, която маркира обществено-религиозния център на града. Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. В молитвеника на поп Христо Кършов е записано: "...Да знай куга се согради сахата сене 1812, чана укачи се на Енов денъ".

Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, търновски аянин, "за хаир". Камбаната е изливана в Габрово, за което свидетелства надписът върху нея. Кулата е била основно ремонтирана през 1857 или 1858 година от известния еленски майстор Цончо Устабаши, укрепвана през 1953 година и напълно реставрирана 1987 година. Тя се състои се от три части, които са в хармонично съотношение.

Каменният постамент е поставен върху квадратна основа, висока 12,5 метра и се осветлява от тесни мазгали. Средната част е осемстенна призма с паянтови стени, измазани и варосани, покрити с медна ламарина. В нея се намира часовниковият механизъм.

Най-горната част е отново с квадратна основа и представлява лека дървена конструкция, открита от всички страни. Тук е окачена камбаната. Покривът е конусовиден, обшит с медна ламарина и завършва с шип с четири оловни топки.



Добави коментар