Вход | Регистрация

С 14 хил.души по-малко безработни младежи за една година

Според Ивайло Калфин перспективата пред младите хора у нас образованието в чужбина

Безработните младежи в България са намалели от 72 хил. души за 2014 г. до 58 хил. души през тази или с общо 14 хил. души. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на петъчния парламентарен контрол.

"Има програми, които са свързани с младежка заетостколо 19 хил. младежи са започнали работа на първичния пазар на труда от началото на годината, още 5000 са включени в субсидирана заетост. Дела на безработните младежи до 29-годишна възраст пада до 6,3%, а минималната година е бил 7,4%", обяснява още той.

Калфин е на мнение, че голяма част от младите хора в България смятат за най-добра перспектива образованието в чужбина и намирането на работа извън граница.

"Ако се опитаме да се поставим на мястото на младите хора, ще видим, че те имат проблем да видят кариерната си перспектива в България също така имат проблем и със заплатите", коментира той и допълва, че е необходимо увеличаване на размера на минималната заплата.

Вицепремиерът твърди, че икономика, която разчита на ниски доходи, минимални работни заплати и на ниско квалифициран персонал, няма как да бъде конкурентноспособна.

Четете повече в Econ.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар