Вход | Регистрация

С Парад на Независимостта приключи националният празник в Търново

С Парад на Независимостта приключи националният празник в Търново
Снимка: Север.бг

Обявяването на Независимостта връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни освен политическа, получава и икономическа независимост и вече сама определя своето политика. Това заяви във Велико Търново служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Той бе в града за честванията по повод 106-ата годишнина от паметната и важна в историята ни дата.

"Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ. Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора - от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуваженито на една нация и самочувствието на един народ.

Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт", посочи в празничното си слово проф. Близнашки.

А атмосферата на площад "Цар Иван Асен I" тази вечер пред крепостта Царевец в Търново бе повече от празнична. Градът се пренесе 106 години назад във времето, когато на 22 септември 1908 година чрез Манифест е обявена Независимостта на България.

Жителите и гостите на града станаха свидетели на празнична възстановка на събитията от паметния исторически ден. Беше прочетен Манифеста на княз Фердинанд, обявяващ българската страна за равноправна на всички европейски държави.

Представителна рота на Националния военен университет "Васил Левски" изпълни строеви схватки с оръжие. Тя беше посрещната от министър-председателят.

Сред официалните гости за празника и тържествената заря-проверка освен проф. Георги Близнашки бе и Георги Първанов, президент на страната в годините 2002-2012.

1394289

Кметът на старата столица, инж. Даниел Панов също поздрави с тържествени слова присъстващите на площад "Цар Иван Асен I".

1394288

1394299

1394300

1394290

Празничната програма завърши с тържествена заря и аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина". Изненада за търновци беше уникалното лазерно шоу в небето над Хълма Царевец.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар