Вход | Регистрация

Археолози разкопаха опожарено жилище на около 5 000 години

Находката е открита в местността Езерото край плевенското село Садовец

Археолози разкопаха опожарено жилище на около 5 000 години
Снимка: Булфото

Опожарено жилище от края на халколита (каменно-медна епоха в човешката история; по българските земи обхваща приблизително периода V-IV хил. пр. н. е.) разкриха археолози по време на разкопките край село Садовец (община Долни Дъбник), които започнаха в началото на месеца.

Ръководител на проучванията е Венцислав Гергов, а с него работят уредника Мартин Дяков от Регионалния исторически музей в Плевен, художник-реставратор и няколко общи работници.

Откривателите на находката обясняват, че жилището е опожарено, тъй като края на халколита е много бурен период, през който множество степни племена, сред които и траките, нахлуват на Балканите, като нападат и разрушават селищата на уседналото местно население, което е създало процъфтяваща цивилизация, съществувала близо две хилядолетия.

При атаката и опожаряването на селището по-голямата част от жителите му са били избити, но хубавото от научна гледна точка е, че след опустошенията мястото е напуснато и всичко е запечатано така, както е оставено от обитателите. Макар и таванът да се е срутил и повечето от артефактите да са фрагментирани, те са твърде любопитни за археолозите.

В разкопаното от учените жилище е открит вертикален тъкачен стан, подобен на използвания и до днес в Чипровци и Котел. Най-интересната находка на екипа на Венцислав Гергов обаче е медна брадва от края на халколита, която се различава съществено от откриваните досега. Любопитни са и керамичните съдове, украсени с разнообразни геометрични фигури и оцветени в червено, бяло, жълто и охра. Сред откритията изпъкват също така тежести за станове, хромели (ръчни мелници), стрели и други предмети от бита.

Разкритото жилище е част от четвъртия от общо девет културни пласта, които се наблюдават в селището. В момента археолозите разкопават второ жилище, разположено в непосредствена близост до първото.

Разкопките в областта Езерото ще продължат още две или три седмици



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар