Вход | Регистрация

Световен ден за защита на животните

Световен ден за защита на животните
Снимка: Thinkstock/Guliver

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита на животните. Датата е избрана заради деня на Свети Франциск Асизки в католическия църковен календар. Легендата за светеца разказва, че той е знаел езика на животните и се е отнасял с любов и състрадание към тях.

Организации за защита на животните от много страни организират на този ден разнообразни масови мероприятия, на които се раздават помощи в зоопаркове, пускат се на свобода излекувани птици или хищници, изнасят се лекции.

Вървят и протести срещу медицинските експерименти и тестове с животни.

Денят на животните е приет с цел повишаване на осъзнаването на обществената необходимост от защита на околната среда, повишаване на активността в защита на животните. Целта е да се помни значението на другите животински видове, с които споделяме планетата и най-често са жертви на нашия егоизъм и жестокост.

Чрез обучение и разпространение на дейността на защитниците на животните се претендира да се създаде една нова култура на уважение и чувствителност.

От София от днес започва подписка "Светлинна вълна" - поход срещу насилието над животните", съобщават организаторите от АФА-България. Декларацията ще се предава поетапно в различни градове в страната, като следващият е Кюстендил. Събраните подписи към нея ще бъдат депозирани в Народното събрание.

България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление, съобщават от фондация "Четири лапи". Случаите на жестокост към животните у нас нарастват, увеличават се и инцидентите, при които има употреба на силни отрови или бойно оръжие, но на жалбите за насилие над животните се гледа несериозно. От неправителствената организация смятат, че трябва да бъдат гласувани законодателни промени, криминализиращи насилието над животни.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар