Вход | Регистрация

Бронз, стъкло и монети излязоха изпод Нове

Бронз, стъкло и монети излязоха изпод Нове
личен архив

Уникални предмети намери екипът на археолога Павлина Владкова и полските им колеги при разкопките на военния лагер "Нове" край Свищов. Днес тя обобщи резултатите след края на археологическия сезон.

Намерени са над 1 000 движими паметници на културата. Сред находките са много монети, керамика и стъклени съдове с високо качество на изработката. Открити са стенни мазилки, тухли с печат.

"Стъклените съдове са били много красиви. Те са внесени от римските провинции. Керамиката също е била вносна. Рядко се открива такава, глазирана с орнаменти. Уникални са и намерените части от бронзови статуетки. Част от тях са вносни, другите са правени в местно ателие. Една от тях е артист с маска. На друга има следи, че е залепена в стената в някои от помещенията, обитавани от офицерите. Явно става дума за култ към римската империя, нещо като домашно светилище", разказа Владкова.

И уточни, че най-богатата колекция от бронзови пластики по българските земи е в Нове. Вече експонатите са музея в Свищов.

При разкопките са открити и части от сгради, казармени помещения, жилища.

Полската експедиция е търсила най-ранния период от съществуването на лагера.

Сумата за проучванията на българската група на Нове са в размер на 35 000 лева, осигурени от Министерството на културата. Част от тях са отишли за доброто зазимяване на обекта.

1418956

1418961

1418957

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар