Вход | Регистрация

Прокуратурата погва общините за наводненията

Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места

Прокуратурата погва общините за наводненията
Снимка: Север.бг

Прокуратурата разпореди проверка в Басейновите дирекции.

Инспекциите ще са и в общинските власти, и областните управи за изпълнение на задълженията по Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор Сотир Цацаров Мизия.

Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места.

Указанията на Върховната административна прокуратура обхващат периода от 1 януари до момента на извършване на проверката.

От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.

Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще провери дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври.

До момента ВАП е извършила две проверки по реда на надзора за законност за състоянието на язовирите в страната – през 2012 г. и през март 2014 г.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Източник: Прокуратура на Република България
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар